Recepty 23. 09. 2020 PDF Tisk

Bramborové šišky s povidly

Tradiční šišky s mákem jsou jídlem z dětství každého z nás. V kombinaci s povidly a pořádným množstvím rozpuštěného másla jsou prostě neodolatelné.

Bramborové šišky s povidly

Porce: 4
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 0,5 kg brambor
  • 250–300 g polohrubé pšeničné mouky
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • špetka soli
  • 30 g másla
  • 4 lžíce mletého máku

Na povidlovou omáčku

  • 200 g povidel
  • 3 lžíce vody
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička hřebíčkového extraktu 

Postup

  1. Nejprve si uvařte brambory. Vyberte podobně velké a vařte je zhruba 20 min do změknutí. Dejte je za okno nebo na zahradu vychladnout.
  2. Mezitím si připravte povidlovou omáčku. Povidla dejte do kastrůlku, přidejte k nim pár lžic vody, skořici a hřebíčkový extrakt a krátce je prohřejte. Konzistence by měla být tak akorát hustá. Odstavte a nechte odpočívat pod pokličkou.
  3. Vychladlé brambory oloupejte a na hrubém struhadle je nastrouhejte na vál. Vytvořte z nich důlek a vyklepněte do něj jedno vejce a jeden žloutek. Přisypte 250 g mouky a začněte vypracovávat kompaktní těsto. Podle potřeby ještě přisypte dalších 10–50 g mouky tak, aby se těsto už nelepilo.
  4. Dejte si vařit vodu do většího hrnce, přidejte špetku soli. Z těsta odebírejte malé kousky a v dlaních z nich vyválejte šišky, které si pokládejte na pomoučněný vál.
  5. Šišky vařte ve vroucí vodě zhruba 3 minuty a poté je vylovte děrovanou naběračkou rovnou do hlubokých talířů. Přelijte je povidly, posypte mletým mákem a nakonec přidejte kousek másla. Můžete podávat.

Objednat předplatné