neděle 15. 9. 2024
I přestože se o nich původní ájurvédské texty nezmiňují, našly si brambory i rajčata svou cestu a uplatnění v ájurvédské kuchyni. Dnes si připravíme jednoduché a chutné bramborové sabdží.
Na 1 porci si nachystáme:
Máme-li všechny ingredience, dejme se do přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce do měkka, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpálíme ghí (olej), přidáme půl lžičky hořčičného semínka a římského kmínu. Jakmile začnou semínka pukat a vyskakovat, přisypeme kurkumu, jemně nakrájenou cibuli, čili papričku a restujeme. Přidáme na malé kousky nakrájené rajče, necháme změknout, vložíme brambory, zamícháme, osolíme a přilejeme trochu vody. Za občasného míchání restujeme tak dlouho, dokud se voda nevypaří. Před koncem vaření vmícháme nasekaný čerstvý koriandr.
Věděli jste?
Římský kmín – označovaný také kmín indický je populární snad po celém světě. Kmínová semínka jsou aromatická, zvyšují chuť k jídlu a žaludeční oheň. Zlepšují trávení a odstraňují otravy, uklidňují a uspokojují a příznivě působí na srdce. Snižují nadbytek vzduchu (váty) a hlenu (kaphy) v těle. Působí proti nadýmání, plynatosti a nevolnosti.