Porce: 1 chlebíček (min. 10 porcí)
Doba přípravy: 1 hod 15 min + chladnutí a tuhnutí
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience (chlebíčková forma)
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 hrnku banánové mouky (lze nahradit moukou špaldovou)
- 1/2 hrnku mandlové mouky (rozmixovaných loupaných mandlí)
- 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo jeden vanilkový pudink
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g bílého sójového jogurtu
- 200 ml sójového mléka
- 4 vrchovaté lžíce medu nebo sirupu (javorového, agávového...)
- šťáva z jedné půlky zralého citrónu
- 50 g rozinek (naložených předem na 3 hodiny v rumu)
- 50 g kandovaných třešní
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 50 g sušených datlí
- 30–40 g nasekaných vlašských ořechů
na polevu
- 200 g hořké čokolády na vaření (alespoň 50 % kakaa)
- 2 lžíce kokosového oleje + trocha na vymazání
Pozn.: 1 hrnek zde má objem 250 ml.
Postup
- Nejprve si dobře vymažte formu na chlebíček kokosovým olejem a vysypte ji polohrubou moukou. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Do větší mísy postupně nasypte všechny mouky, přidejte prášek do pečiva a jedlou sodu a důkladně zamíchejte. Potom postupně přidejte všechny tekuté ingredience, včetně citrónové šťávy, a promíchejte. Na závěr přidejte nadrobno pokrájené sušené ovoce a nasekané vlašské ořechy a jemně zapracujte. Pokud bude těsto moc hutné, přidejte ještě trochu sójového mléka.
- Směs vlijte do chlebíčkové formy a pečte zhruba 45 min. Ke konci ověřte špejlí, že je rovnoměrně propečený. Chlebíček nechte ve formě 10 min odpočinout, poté ho opatrně vyklopte a nechte ho vychladnout.
- Na vodní lázni si připravte čokoládovou polevu. Do skleněné nebo nerezové misky rozlámejte čokoládu, přidejte kokosový olej a nechte za stálého míchání rozpustit. Chlebíček si položte na vhodné prkénko či tác a celý ho čokoládou polijte a pomašlujte. Poté nechte polevu ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
- Chlebíček opatrně krájejte na tenké plátky a podávejte.