Recepty 05. 12. 2017 PDF Tisk

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček známe z obchodu jako přeslazený, plný sytě barevného kandovaného ovoce se složením na nejméně 7 řádků. Vše ale může být jinak, když si upečete vlastní, z kvalitních surovin, a to ještě čistě z rostlinných potravin. Ideální pohoštění pro rodinnou sešlost je na světě.

Biskupský chlebíček

Porce: 1 chlebíček (min. 10 porcí)

Doba přípravy: 1 hod 15 min + chladnutí a tuhnutí

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

Ingredience (chlebíčková forma)

  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 hrnku banánové mouky (lze nahradit moukou špaldovou)
  • 1/2 hrnku mandlové mouky (rozmixovaných loupaných mandlí)
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo jeden vanilkový pudink
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 150 g bílého sójového jogurtu
  • 200 ml sójového mléka
  • 4 vrchovaté lžíce medu nebo sirupu (javorového, agávového...)
  • šťáva z jedné půlky zralého citrónu
  • 50 g rozinek (naložených předem na 3 hodiny v rumu)
  • 50 g kandovaných třešní
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g sušených datlí
  • 30–40 g nasekaných vlašských ořechů

na polevu

  • 200 g hořké čokolády na vaření (alespoň 50 % kakaa)
  • 2 lžíce kokosového oleje + trocha na vymazání

Pozn.: 1 hrnek zde má objem 250 ml.

Postup

  1. Nejprve si dobře vymažte formu na chlebíček kokosovým olejem a vysypte ji polohrubou moukou. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Do větší mísy postupně nasypte všechny mouky, přidejte prášek do pečiva a jedlou sodu a důkladně zamíchejte. Potom postupně přidejte všechny tekuté ingredience, včetně citrónové šťávy, a promíchejte. Na závěr přidejte nadrobno pokrájené sušené ovoce a nasekané vlašské ořechy a jemně zapracujte. Pokud bude těsto moc hutné, přidejte ještě trochu sójového mléka.
  3. Směs vlijte do chlebíčkové formy a pečte zhruba 45 min. Ke konci ověřte špejlí, že je rovnoměrně propečený. Chlebíček nechte ve formě 10 min odpočinout, poté ho opatrně vyklopte a nechte ho vychladnout.
  4. Na vodní lázni si připravte čokoládovou polevu. Do skleněné nebo nerezové misky rozlámejte čokoládu, přidejte kokosový olej a nechte za stálého míchání rozpustit. Chlebíček si položte na vhodné prkénko či tác a celý ho čokoládou polijte a pomašlujte. Poté nechte polevu ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
  5. Chlebíček opatrně krájejte na tenké plátky a podávejte.

 

Objednat předplatné