Porce: cca 40 ks
Doba přípravy: cca 2 hod + hodina na uležení těsta
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 250 g vlašských ořechů
- 250 g třtinového moučkového cukru
- 120 g másla
- 4 lžíce holandského kakaa bez přidaného cukru
- 5 lžic kvalitního rumu (kvalitní značka je v tomto případě jen bonus)
- třtinový moučkový cukr na vysypání formiček
na pudinkový krém
- 1 vanilkový pudink s pravou vanilkou (např. Amylon)
- 450 ml sójového mléka (může být s vanilkovou příchutí)
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 plátky másla
- 60 ml rumu
na dokončení
- 1–2 balení bezlepkových piškotů
Pozn.: Třtinový cukr moučka můžete buď koupit přímo ve vybraných obchodech, anebo si ho umixovat doma v robotu.
Postup
- Pokud máte domácí vlašáky, ořechy přeberte, jestli v nich nejsou zbytky slupek, a poté je umelte na mlýnku na strouhanku či umixujte v mixéru najemno.
- V míse smíchejte nastrouhané ořechy, cukr, povolené máslo, kakao a rum a vypracujte kompaktní těsto. Podle konzistence buď přilejte ještě trochu rumu, anebo přidejte trochu nastrouhaných ořechů. Těsto dejte do lednice alespoň na hodinu uležet.
- Poté si připravte pudinkový krém. V kastrůlku pomalu zahřívejte směs pudinku a sójového mléka se třemi lžícemi cukru. Když je pudink hotový, nechte ho chvíli vychladnout a ztuhnout. Poté k němu přidejte máslo a rum, a vyšlehejte krém, který následně použijte k plnění vosích hnízd.
- Z těsta si tvořte středně velké kuličky, které vyválejte v cukru a poté je vložte do lehce vymazané formičky. Vařečkou v nich vytvořte malý důlek, který naplňte připraveným pudinkovým krémem. Úlek přiklopte piškotem a poté ho vyndejte z formičky.
- Takto vytvořte všechny úlky, které posléze skladujte v lednici nebo na chladném místě. Připravujte je do 14 dnů před Vánoci, jsou určeny k rychlejší konzumaci.