Recepty 01. 12. 2017 PDF Tisk

Bezlepková vosí hnízda s pudinkovým krémem

Vosí hnízda, nebo chcete-li, vosí úly, patří k nejoblíbenějším druhům cukroví. Jejich příprava nepatří k nejjednodušším, a proto bývají často chváleny. Připravte letos vosí hnízda v bezlepkové podobě a místo klasického máslového krému či vaječného koňaku použijte lehčí pudinkový krém. Zde je recept.

Bezlepková vosí hnízda s pudinkovým krémem

Porce: cca 40 ks

Doba přípravy: cca 2 hod + hodina na uležení těsta

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 250 g vlašských ořechů
  • 250 g třtinového moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 4 lžíce holandského kakaa bez přidaného cukru
  • 5 lžic kvalitního rumu (kvalitní značka je v tomto případě jen bonus)
  • třtinový moučkový cukr na vysypání formiček

na pudinkový krém

  • 1 vanilkový pudink s pravou vanilkou (např. Amylon)
  • 450 ml sójového mléka (může být s vanilkovou příchutí)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 plátky másla
  • 60 ml rumu 

na dokončení

  • 1–2 balení bezlepkových piškotů

Pozn.: Třtinový cukr moučka můžete buď koupit přímo ve vybraných obchodech, anebo si ho umixovat doma v robotu.

Postup

  1. Pokud máte domácí vlašáky, ořechy přeberte, jestli v nich nejsou zbytky slupek, a poté je umelte na mlýnku na strouhanku či umixujte v mixéru najemno.
  2. V míse smíchejte nastrouhané ořechy, cukr, povolené máslo, kakao a rum a vypracujte kompaktní těsto. Podle konzistence buď přilejte ještě trochu rumu, anebo přidejte trochu nastrouhaných ořechů. Těsto dejte do lednice alespoň na hodinu uležet.
  3. Poté si připravte pudinkový krém. V kastrůlku pomalu zahřívejte směs pudinku a sójového mléka se třemi lžícemi cukru. Když je pudink hotový, nechte ho chvíli vychladnout a ztuhnout. Poté k němu přidejte máslo a rum, a vyšlehejte krém, který následně použijte k plnění vosích hnízd.
  4. Z těsta si tvořte středně velké kuličky, které vyválejte v cukru a poté je vložte do lehce vymazané formičky. Vařečkou v nich vytvořte malý důlek, který naplňte připraveným pudinkovým krémem. Úlek přiklopte piškotem a poté ho vyndejte z formičky.
  5. Takto vytvořte všechny úlky, které posléze skladujte v lednici nebo na chladném místě. Připravujte je do 14 dnů před Vánoci, jsou určeny k rychlejší konzumaci.

 

Objednat předplatné