Silvestrovské chuťovky - kuličky z uzeného tempehu

27. 12. 2014


Tempehové kuličky si pro svou lahodnou chuť a vegetariánský potenciál určitě oblíbíte.

 

Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů. Tato potravina je důležitá hlavně pro vegetariány, neboť je zdrojem vitamínu B12, který se přirozeně nachází pouze v živočišných produktech. Zdrojem tohoto vitamínu je právě plíseň, která fermentaci umožňuje. Tempehové kuličky si pro svou lahodnou chuť a vegetariánský potenciál určitě oblíbíte.

 

Ingredience

  • 250 g uzeného tempehu /1 balení/
  • 400 g vařené hnědé čočky
  • 1 hrnek opražených vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl, pepř

 

Postup

Na pánvi osmahněte na olivovém oleji cibuli, přidejte česnek a chvilku restujte. Tempeh, čočku, ořechy, mouku a koření dejte do mixéru a lehce zmixujte. Poté přidejte cibulku s česnekem a umixujte hrubou hmotu. Rukama tvarujte kuličky, které buď osmažíte na olivovém oleji, nebo upečete na pečícím papíru v troubě (zdravější verze). Podávejte s čerstvým chlebem a hořčicí (případně brusinkovým džemem).

 

  • autor: Mgr. Michaela Bebová
  • www.biochemicka.cz
  • zdroj fotky: Samphotostock.cz 

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket