Recepty 08. 06. 2016 PDF Tisk

Pikantní dušený chřest

Chřest se pomalu ale jistě opět začíná objevovat na trzích a v obchodech. Připravte si tuto kulinářskou pochoutku podle ajurvédy.

Pikantní dušený chřest

Velice jednoduše:

Nachystáme si:

  • očištěný zelený chřest
  • ghí (olivový olej)
  • ½ lžičky hořčičného semínka
  • ½ lžičky římského kmínu
  • trochu kajenského pepře (chilli)
  • špetku soli

 

Přípravu zvládne každý:

V pánvi rozpálíme ghí (olej), přidáme koření (hořčičné semínko, římský kmín a kajenský pepř) a počkáme, dokud semínka nezačnou pukat a vyskakovat. Vložíme chřest a osolíme. Dusíme 4 – 5 minut, občas promícháme. Nakonec zakryjeme pokličkou a odstavíme na pár minut. 

Věděli jste?

Chřest – je podle ájurvédy trpký, sladký, ochlazující a močopudný. Vyrovnává všechny tři energie (dóši) a je mírně projímavý. Váta může přidat více kajenského pepře, pitta více římského kmínu a kapha více hořčičných semínek. Chřest působí doslova jako elixír mládí, neboť obsahuje celou řadu vitamínů a stopových prvků. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá udržet zdravé cévy, příznivě působí na ledviny, léčí následky zánětů močových cest, rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě. Velmi příznivě působí na problémy s prostatou, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti, omezuje tvorbu křečových žil, prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

  

Objednat předplatné