středa 18. 9. 2024
Chřest se pomalu ale jistě opět začíná objevovat na trzích a v obchodech. Připravte si tuto kulinářskou pochoutku podle ajurvédy.
Velice jednoduše:
Nachystáme si:
Přípravu zvládne každý:
V pánvi rozpálíme ghí (olej), přidáme koření (hořčičné semínko, římský kmín a kajenský pepř) a počkáme, dokud semínka nezačnou pukat a vyskakovat. Vložíme chřest a osolíme. Dusíme 4 – 5 minut, občas promícháme. Nakonec zakryjeme pokličkou a odstavíme na pár minut.
Věděli jste?
Chřest – je podle ájurvédy trpký, sladký, ochlazující a močopudný. Vyrovnává všechny tři energie (dóši) a je mírně projímavý. Váta může přidat více kajenského pepře, pitta více římského kmínu a kapha více hořčičných semínek. Chřest působí doslova jako elixír mládí, neboť obsahuje celou řadu vitamínů a stopových prvků. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá udržet zdravé cévy, příznivě působí na ledviny, léčí následky zánětů močových cest, rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě. Velmi příznivě působí na problémy s prostatou, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti, omezuje tvorbu křečových žil, prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.