Recepty 21. 06. 2015 PDF Tisk

Květáková a bramborová masala s lisovaným ředkvičkovým salátem

Brzy přijde doba, kdy nás v obchodech bude svou nízkou cenou lákat květák. Jak si ho ale připravit podle ájurvédy?

Květáková a bramborová masala s lisovaným ředkvičkovým salátem

Na 1 porci masaly si nachystáme:

  • misku malých růžiček květáku
  • 1 střední brambora nakrájená na kostičky
  • slunečnicový olej
  • ½ lžičky celého koriandru
  • ½ lžičky fenyklových semínek
  • ½ lžičky římského kmínu
  • trochu namletého černého pepře
  • 1 sušenou čili papričku (není nutné)
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky garam masaly
  • špetka sušených lístků pískavice (není nutné)
  • špetku mořské soli
  • sklenici vody

 

Lisovaný ředkvičkový salát:

  • 3 větší ředkvičky najemno nakrájené
  • lžička mořské soli
  • opražená sezamová semínka

 

Máme-li všechny ingredience, dejme se do přípravy:

V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme koření (koriandr, fenykl, římský kmín, černý pepř a čili papričku) a opražíme. Vložíme květák a bramboru, přikryjeme pánev pokličkou a dusíme zhruba 5 minut. Vmícháme kurkumu, garam masalu, pískavici a sůl, přilejeme půl sklenice vody. Opět zakryjeme a vaříme na mírném plamenu, dokud se voda nevypaří. Poté přidáme zbytek vody, zakryjeme a dusíme dalších 10 minut. Servírujeme s lisovaným ředkvičkovým salátem (Ředkvičky smícháme se solí, vložíme do misky a zatížíme mělčí miskou. Po hodině ředkvičky propláchneme vodou a posypeme na sucho opraženými sezamovými semínky).

Pozn.: Masala je vhodná pro pitta a kapha dóšu. Lidé typu pitta by měli vynechat pískavici a čili papričku. Lisovaný ředkvičkový salát v malém množství podporuje trávení a je vhodný pro všechny tři dóši, metabolické typy. Pouze Váta dóši by měly přidat do salátu trošku teplého sezamového oleje a lidé s kapha dóšou by měli sezamová semínka používat v menším množství. 

  

 

Objednat předplatné