úterý 3. 12. 2024
Brzy přijde doba, kdy nás v obchodech bude svou nízkou cenou lákat květák. Jak si ho ale připravit podle ájurvédy?
Na 1 porci masaly si nachystáme:
Lisovaný ředkvičkový salát:
Máme-li všechny ingredience, dejme se do přípravy:
V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme koření (koriandr, fenykl, římský kmín, černý pepř a čili papričku) a opražíme. Vložíme květák a bramboru, přikryjeme pánev pokličkou a dusíme zhruba 5 minut. Vmícháme kurkumu, garam masalu, pískavici a sůl, přilejeme půl sklenice vody. Opět zakryjeme a vaříme na mírném plamenu, dokud se voda nevypaří. Poté přidáme zbytek vody, zakryjeme a dusíme dalších 10 minut. Servírujeme s lisovaným ředkvičkovým salátem (Ředkvičky smícháme se solí, vložíme do misky a zatížíme mělčí miskou. Po hodině ředkvičky propláchneme vodou a posypeme na sucho opraženými sezamovými semínky).
Pozn.: Masala je vhodná pro pitta a kapha dóšu. Lidé typu pitta by měli vynechat pískavici a čili papričku. Lisovaný ředkvičkový salát v malém množství podporuje trávení a je vhodný pro všechny tři dóši, metabolické typy. Pouze Váta dóši by měly přidat do salátu trošku teplého sezamového oleje a lidé s kapha dóšou by měli sezamová semínka používat v menším množství.