Role hormonů

Dotaz:

Dobrý den paní Bebová, velmi mne zaujal váš článek o hormonech. Snad by Vás níže popsaná situace mohla inspirovat k obsáhlejšímu seriálu o hormonech. Asi před rokem jsem řešila situaci, kdy moje starší kamarádka (65let) byla svým gynekologem informována o nízké hladině hormonů a nutnosti užívání hormonů - léků. Tato chemická varianta se jí příliš nezamlouvala. Různé přírodní tablety se v lékárnách vyskytují, ale pořád je to tabletka. Při hledání informací o možnostech řešení jsem narazila na nedostatek informací. V nabídce jsem našla pouze řešení substituční hormonální léčbou syntetickými nebo přírodními produkty a pomocí cviků podle Dinah Rodriguez - což se jeví jako velmi účinné. Občas prosáknou z médií informace, že ta či ona potravina má mnoho hormonů - naposledy jsem zaregistrovala velmi oblíbená Chia semínka. A teď k mému dotazu, jsou nějaké potraviny vyloženě vhodné/nevhodné z hlediska hladiny hormonů v těle? Ať už pro zdravou ženu, ženu těhotnou, po přechodu či dospívající dívku? Při kontrole u lékaře po roce ( asi 7 měsících cvičení) lékař nevěřil a konstatoval zvýšení hladiny hormonů. Trochu nadneseně mohu konstatovat: Jen žena ženě rozumí. Děkuji Lucie Dvorská





Odpověď:

Dobrý den, paní Dvorská,

to celé, co zde popisujete se až tolik netýká hormonů, o kterých jsem napsala nyní dva články (zítra bude druhý díl) - zde se věnuji hormonům a jejich vztahu k energetickému metabolismu - ale týká se to hormonů pohlavních, u žen konkrétně estrogenů a progesteronu. Jak známo, po přechodu se hladina ženských pohlavních hormonů velmi snižuje, což běžná medicína řeší substituční léčbou (nemusí se jednat jen o pokročilý věk, ale také o období dospívání, když tělo "zlobí", případně v případech, kdy je prostě ženských hormonů z nějakého důvodu nedostatek). Jak je již dlouhá staletí známo, na vzestup tvorby/efektivity ženských pohlavních hormonů mají vliv i alternativní metody/postupy - jedním z nich je cvičení jógy a speciálních sestav hormonální jógy (čemuž zarputilí gynekologové a doktoři často nevěří) a také strava bohatá na tzv. fytoestrogeny. Fytoestrogeny jsou látky, které se v těle chovají z velké míry jako estrogeny, čímž zmírňují nežádoucí účinky absence estrogenů. Divím se, že jste na internetu nenarazila na články řešící danou problematiku, je toho spousty, protože je to téma velmi žhavé a hlavně na dlouho! I když zapátráte zde na webu jogadnes.cz jistě narazíte na spousty článků týkajících se hormonální jógy a problematiky stimulace tvorby ženských hormonů. Fytoestrogeny jsou spojovány se sojou, která jich obsahuje mnoho. Zde je ale i kontroverze  - některé studie poukazují na to, že nadbytek estrogenů způsobuje rakovinné bujení. Je zde tedy tenká linie mezi tvrzeními. Pokud mám vyjmenovat potraviny, které obsahují nejvíce fytoestrogenů, pak jsou to: červený jetel, soja, pohanka, červené víno, ale jsou např. i v pivě (chmel). Snad vás alespoň takto stručná odpověď uspokojí, protože je to téma na celou přednášku :)

Michaela Bebová






Zobrazit všechny dotazy