BLESKOVĚ
Recepty 30. 09. 2020 PDF Tisk

Veganské špagety „carbonara“

Špagety se špekem a krémovou omáčkou z parmazánu a žloutků jsou tradičním a velmi oblíbeným pokrmem. Proč byste si nemohli připravit jejich rostlinnou obdobu, která je stejně lahodná, jen lehčí pro vaše trávení.

Veganské špagety „carbonara“

Porce: 4
Doba přípravy: 30 min
Označení: vegetariánské, veganské
Ingredience

  • 360 g bezvaječných špaget
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 žampióny
  • 1 stružek česneku
  • 100 g uzeného tempehu

Na omáčku

  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 100 g kešu oříšků, namočených přes noc ve vodě
  • 100 g dýňového pyré (domácí nebo koupené)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl, pepř

Na veganský parmazán

  • 50 g kešu ořechů
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • špetka soli

Postup

  1. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě do al dente podle návodu.
  2. Mezitím si můžete připravit veganský parmazán. V malém „chopperu“ rozmixujte kešu oříšky s lahůdkovým droždím a špetkou soli. Přendejte do mističky a dejte na chvíli do lednice.
  3. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm plátky očištěných žampiónů. Po chvíli přidejte plátky česneku a na drobno pokrájený tempeh. Nechte na mírném plamenu několik minut restovat.
  4. Mezitím si připravte omáčku. Ponorným mixérem rozmixujte v nádobě slité kešu ořechy, dýňové pyré a 100 ml vody. Přidejte sůl, pepř, citrónovou šťávu a lahůdkové droždí a rozmixujte dohladka.
  5. Omáčku přilijte ke směsi s houbami a promíchejte. Poté přidejte i sceděné těstoviny a vše společně promíchejte a krátce prohřejte.
  6. Těstoviny servírujte do hlubokých talířů, posypte veganským parmazánem a podávejte.

Objednat předplatné