Jídlo jako pokrm pro tělo i duši

24. 01. 2018


Stará známá moudrost říká, že nežijete proto, abyste jedli, ale jíte proto, abyste žili. Vaše fyzické tělo je závislé od potravy, která ho vyživuje a dodává mu potřebné stavební látky....

Existují sice lidé, kteří se naučili čerpat energii přímo z prány (tzv. breathariáni), ale pro většinu z nás je tento způsob života zatím neznámý a potřebujeme jídlo na to, abychom přežili a byli zdraví. Člověk však není pouze fyzické tělo, ale duše, která v těle zažívá nejrůznější zkušenosti hmotného světa. Skutečné potěšení nepochází z uspokojování potřeb těla, ale přichází tehdy, pokud jste v souladu s tím, co rezonuje ve vaší duši.

Potrava pro duši

Zdravá životospráva podporuje spojení s vaším skutečným já, je to jeden ze způsobů, jak můžete projevit sebelásku. Pokud respektujete svou duši a jste s ní spojeni, změní se i váš přístup k stravování. Jídlo začnete vnímat jako dar od Boha, který budete s vděčností přijímat. A jelikož v univerzu platí, že podobné přitahuje podobné, díky vědomému přístupu k životu si budete přirozeně vybírat takovou potravu, která podporuje vaše spojení s božským aspektem ve vás – takovou, která je pěstována, vybírána a připravovaná s láskou a konzumována s plným vědomím.

„Jezte s láskou pouze to, co bylo s láskou vypěstováno, připraveno a podáno.“ (Maureen Whitehouse)

Živé a mrtvé jídlo

Lidské tělo je vytvořeno ze živých buněk a ty potřebují k životu a správnému fungování nejen množství vitamínů, minerálů, enzymů a stavebních látek, ale také čistou životní energii. Čím blíže k přírodě jsou potraviny, které konzumujete, tím více živin i životní energie obsahují. A naopak, čím více jsou potraviny zpracovány a upraveny, tím méně vašemu tělu prospějí. Takové jídlo je „mrtvé“ – plné chemických látek, zbavené původních vlastností a ochuzené o svou přirozenou energii a vitalitu. Jeho vibrace jsou velmi nízké a vzdalují vaši duši od spojení s její božskou podstatou. Pokud chcete být zdraví a plní energie, jezte živou stravu – takovou, která je přirozená, čerstvá a jednoduchá. Nemusíte se stát přísným zastáncem raw food, tento způsob výživy není zcela vhodný pro všechny typy lidí v našem klimatickém pásmu. Vašemu zdraví a dobrému pocitu výrazně pomůžete tím, že do svého jídelníčku přidáte co nejvíce čerstvých, nezpracovaných potravin – ovoce a zelenina (ideálně domácí a sezónní), obiloviny, luštěniny. Když budete jíst živou stravu, zjistíte, že vaše tělo jí potřebuje méně, aby se nasytilo a naplnilo své energetické potřeby. I s menšími porcemi budete mít více energie a síly a podaří se vám udržet si zdravou hmotnost.

Bůh také řekl: „Hle, dal jsem vám na celé zemi každou bylinu nesoucí semena i každý strom, na němž rostou plody se semeny. To budete mít za pokrm.“ (Genesis 1:29)

Duchovní aspekty jídla

Jelikož jídlo není jen potrava těla, ale nese i určitou energii, která rezonuje s vaší duší, je velmi důležité, z jakých surovin a odkud pochází, kdo a jak ho připravoval a s jakým vnitřním naladěním ho konzumujete. V tom tkví tajemství babiččiných koláčů, které byly láskyplně upečené z jablíček ze zahrádky. Jídlo z velkovýroben a restaurací nikdy nebude mít stejnou kvalitu jako to domácí, neboť mu chybí nejdůležitější esence – láska. Vibrace lásky dokáže změnit frekvenci potravin a ovlivnit jejich pozitivní účinek na tělo i duši. Z obyčejného jídla se tak stane lék přinášející zdraví, harmonii, potěšení a radost každému, kdo ho ochutná. Každé jídlo, které budete konzumovat, by mělo být vypěstované, připravené a požívané s láskou a vděčností.

Ve většině duchovních tradic jsou příprava a konzumace jídla spojené s různými rituály, jejichž cílem je požehnat ho, vyjádřit vděčnost za tento dar a úctu k těm, kteří ho připravili. Katolické posvěcení chleba a vína, židovský seder a vaření prasádu (požehnaného jídla) v hinduismu soustřeďuje pozornost na přípravu jídla jako části posvátné hostiny. V různých tradicích po celém světě je sdílení jídla symbolem hlubšího, duchovnějšímu spojení s božskou podstatou v každém z nás. Společné lámání chleba a jeho požívání je aktem přátelství, jednoty a lásky. Všechny tyto tradice vycházejí z myšlenky, že čas jídla je posvátný a strava je silný symbol, který vám pomáhá zaměřit svou pozornost na tělo, mysl i ducha. V době jídla by se měli lidé sejít, uvědomit si přítomnost Boha, děkovat mu za všechny dary a společně ho slavit.

V minulosti bylo i v našich končinách běžné, že se lidé sešli u jednoho stolu a poděkovali za jídlo modlitbou. Význam modlitby není v opakování nějakých náboženských dogmat, ale v tom, že vás přinutí zastavit se, obrátit svou pozornost na přítomný okamžik a procítit vděčnost za jídlo, které máte na stole. Modlitba očišťuje veškerou negativitu a přináší do jídla energii lásky. Není podstatné, zda si zvolíte křesťanskou, židovskou, buddhistickou, nebo hinduistickou modlitbu, důležitý je váš záměr, který do ní vložíte, a plná přítomnost, se kterou ji řeknete. Můžete se modlit nahlas nebo v duchu, sami nebo ve skupině.

Méně je více

„Čím více jíte, tím méně vám chutná. Čím méně jíte, tím více vám chutná.“ (Čínské přísloví)

Taoismus a qigong učí, že centrum vnitřní síly člověka se nazývá tan tien (vnitřní oheň) a nachází se v oblasti pupku. Přes tuto část těla proudí energie a tam můžete procítit sílu své vůle. V dnešní moderní společnosti mnoho lidí trpí nadváhou a tuk se jim hromadí právě v oblasti břicha. To způsobuje, že se nedokáží spojit se svým zdrojem síly, uvědomit si svou vnitřní krásu a božskou podstatu. Tuk je nečinná energie, která se v ájurvédě nazývá tamas – je opakem sattvy, božské kvality světla, harmonie a čistoty. Pokud jste zahaleni vrstvami této nízkofrekvenční energie, váš vnitřní oheň nemůže hořet a váš potenciál se nemůže naplno rozvíjet. Udržovat si zdravou štíhlou postavu je dobré nejen proto, že budete vypadat dobře v plavkách, ale zejména proto, že tak prohloubíte spojení se svou duší. Umírněnost, skromnost a sebeovládání byly vždy velmi ceněnými vlastnostmi lidí, kteří se rozhodli kráčet po duchovní cestě. Půsty a odříkání tělesných požitků posilují vůli a pomáhají člověku udržet si vnitřní svobodu a nadvládu nad tělesnými pudy a tužbami. V mnoha klášterech po celém světě existuje zvyk – přestaňte jíst dříve, než budete sytí. Když tak učiníte, zažijete přirozené spojení své tělesné stránky a své podstaty, a to vám přinese velké uspokojení. Je velmi důležité, abyste při každém jídle byli plně vědomi – to znamená tělem, myslí i duchem v přítomném okamžiku. Pouze tak budete schopni zachytit jemné signály svého těla, které vám přesně řekne, kdy je syté a už víc nepotřebuje jíst. No, pokud budete během jídla věnovat pozornost jiným věcem (například sledování televize, čtení, telefonování nebo přemýšlení nad něčím), snadno tento vnitřní hlas přeslechnete a výsledkem bude, že sníte mnohem více, než ve skutečnosti potřebujete. A navíc, z takto snědeného jídla budete mít mnohem menší požitek.

Jak zvýšit energii jídla

  • Snažte se co nejčastěji si jídlo připravit sami a během procesu přípravy ho naplňte pozitivní energií.
  • Upřednostňujte kvalitní, lokální a sezónní potraviny, ideálně v bio kvalitě.
  • Jezte pouze jídlo připravené z čerstvých surovin, vyhýbejte se skladování a ohřívání hotových jídel, neboť tak se z jídla ztrácí životní energie (prána).
  • Jídlo by mělo být chutné, voňavé, lákavé a lehce stravitelné.
  • Jezte v příjemném, tichém a harmonickém prostředí a soustřeďte se pouze na jídlo.
  • Mějte z jídla radost, vychutnávejte si každé sousto a poděkujte za něj.
  • Přípravu a konzumaci jídla vnímejte jako posvátný rituál, kterému věnujte plnou pozornost, a to ať už jste sami, nebo ve společnosti přátel.
  • Pokud jíte jídlo mimo domov, v duchu ho požehnejte a očistěte od veškeré negativní energie.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket