Guláš z hlívy ústřičné
03. 05. 2017
Hlíva ústřičná je staronová superpotravina, která má antivirové, antibakteriální a protirakovinné účinky, čehož se hojně využívá v tradičním léčitelství již po staletí. Je bohatá na betaglukany, stimulanty přirozené imunity, vitamíny i minerály. Pokud máte rádi houby, jistě byste ji do svého jídelníčku měli zařadit.
Porce: 2
Doba přípravy: 40 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience
- řepkový olej
- 2 menší cibule
- 200 g čerstvé hlívy ústřičné
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 vrchovatá lžíce gulášového koření (bez glutamátu)
- 2 lžíce polenty
- 1 lžička umeocta
- sůl na dochucení
Postup
- Nejprve si v hrnci na oleji osmahněte pokrájenou cibuli a poté přidejte i pokrájenou hlívu. Restujte zhruba 3 min, přidejte koření a vše důkladně promíchejte.
- Do hrnce přilijte půl litru zeleninového vývaru, přidejte rajský protlak a prolisovaný česnek a duste na mírném plameni do změknutí zhruba 20 min.
- Když je guláš zredukovaný přidejte 2 lžíce kukuřičné krupice (polenty) rozmíchané v 50-100 ml vody na zahuštění. Přidejte lžičku octa, který guláši dodá jen mírně nakyslou příchuť, skvěle se hodící k hlívě. Ještě krátce povařte a podle chuti dosolte.
- Podávejte samotné s pečivem nebo s rýží.
- autor: Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- zdroj fotky: Shutterstock.com