Guláš z hlívy ústřičné

03. 05. 2017


Hlíva ústřičná je staronová superpotravina, která má antivirové, antibakteriální a protirakovinné účinky, čehož se hojně využívá v tradičním léčitelství již po staletí. Je bohatá na betaglukany, stimulanty přirozené imunity, vitamíny i minerály. Pokud máte rádi houby, jistě byste ji do svého jídelníčku měli zařadit.

Porce: 2

Doba přípravy: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • řepkový olej
  • 2 menší cibule
  • 200 g čerstvé hlívy ústřičné
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 vrchovatá lžíce gulášového koření (bez glutamátu)
  • 2 lžíce polenty
  • 1 lžička umeocta
  • sůl na dochucení

Postup

  1. Nejprve si v hrnci na oleji osmahněte pokrájenou cibuli a poté přidejte i pokrájenou hlívu. Restujte zhruba 3 min, přidejte koření a vše důkladně promíchejte.
  2. Do hrnce přilijte půl litru zeleninového vývaru, přidejte rajský protlak a prolisovaný česnek a duste na mírném plameni do změknutí zhruba 20 min.
  3. Když je guláš zredukovaný přidejte 2 lžíce kukuřičné krupice (polenty) rozmíchané v 50-100 ml vody na zahuštění. Přidejte lžičku octa, který guláši dodá jen mírně nakyslou příchuť, skvěle se hodící k hlívě. Ještě krátce povařte a podle chuti dosolte.
  4. Podávejte samotné s pečivem nebo s rýží.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket