Celozrnný mazanec

12. 04. 2017


Plánujete si letos na Velikonoce upéct něco zdravějšího? Stačí zaměnit pár ingrediencí a hned máte tradiční mazanec, jen o něco lehčí, výborný ke kávě či k čaji. Celozrnná mouka má o trochu jiné vlastnosti než mouka bílá - mazanec je pak hutnější a má plnější chuť.

Porce: 1 velký nebo 2 menší mazance

Příprava: 1 hod + 1 hod 20 min na vykynutí

Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 350 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 300 ml mléka nebo rostlinného mléka (ideálně domácího mandlového)
  • 100 g třtinového cukru rozmixovaného na cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou (20 g)
  • 120 g rozpuštěného ghí (lze použít i máslo)
  • 60 g rozinek naložených přes noc v rumu + 1 lžíce rumu
  • 50 g plátkových mandlí
  • 3-4 menší žloutky + 1 vejce na potření

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek - do misky nalijte 100 ml vlažného mléka, vysypte jeden vanilkový cukr a rozdrobte čerstvé droždí. Zamíchejte a nechte na teplém místě zhruba 20 min vykynout.
  2. Když je kvásek hotový, připravte si mísu - nasypte do ní mouky, přidejte špetku soli a třtinový cukr moučka. Promíchejte a poté přidejte rozinky se lžící rumu a polovinu mandlí. Na závěr přidejte žloutky a rozpuštěné ghí. Vypracujte kompaktní těsto, důkladně prohněťte a poté nechte hodinu kynout na teplém místě.
  3. Po vykynutí těsto jen lehce propracujte a vytvarujte z něj jeden velký nebo dva malé mazance. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbylými plátky mandlí.
  4. Mazanec pečte na plechu, vyloženém pečícím papírem zhruba 40 minut na 180 °C. V průběhu raději kontrolujte špejlí a jednou plech otočte.
  5. Když je mazanec hotový, nechte ho odpočinout na mřížce a ještě lehce pomašlujte rozpuštěným ghí/máslem.

  


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket