Zdravá strava - žádná věda: (8. díl - Italský den)

01. 08. 2015


Kdo by nemiloval Itálii - a hlavně italské jídlo! Připravte si netradiční menu s nádechem Itálie podle nás! Zdravě a chutně :)

Lehká jahodová "tiramisu" k snídani vás jistě neurazí. Sépiové těstoviny zase vypadají noblesně a mimořádně, ačkoli už jsou v dnešní době relativně dobře dostupné. Chutí se liší jen nepatrně, takže se jich nebojte. Naopak, jídlo tím dostane nový rozměr. K večeři si zkuste připravit polentovou pizzu, která vás zaujme svou originalitou a jistě se zařadí k vašim dalším zdravým receptům.

 

Snídaně

 

Lehké jahodové "tiramisu"

Porce: 4

Příprava: 15 min + 3 hod na vychlazení

Označení: Vhodné pro vegetariány a celiaky.

 

Ingredience

  • 1 vanička odtučněného tvarohu
  • 1 zakysaná smetana se sníženým obsahem tuku
  • 1 bílý nízkotučný jogurt
  • 1 balení bezlepkových cukrářských nebo obyčejných piškotů
  • 250 g jahod
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce javorového sirupu

 

Postup

1. Tvaroh, zakysanou smetanu a bílý jogurt dejte společně do mísy, oslaďte lžící javorového sirupu a lžící medu a důkladně promíchejte.

2. Do hranaté mísy nebo uzavíratelné krabičky klaďte postupně piškoty, tvarohovou směs a jahody. Vytvořte tak dvě patra.

3. Nechte vychladit v ledničce alespoň 3 hodiny a poté podávejte.

 

 

Oběd

 

Sépiové špagety se sušenými rajčaty

Porce: 2

Příprava: 20 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 200 g sépiových špaget (typické černé)
  • 50 g sušených rajčat naložených v olivovém oleji
  • jeden stroužek česneku
  • špetka mletého chilli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl, pepř

 

Postup

1. Špagety vařte dle návodu v osolené vodě na "al dente".

2. Zatímco se špagety vaří, rozehřejte v pánvi olivový olej, přidejte česnek, sušená rajčata a špetku chilli. Krátce restujte.

3. Uvařené špagety slijte a ihned je přidejte do pánve (nemusíte čekat až důkladně okapou). Vše spolu důkladně promíchejte, osolte a opepřete podle chuti a podávejte nejlépe v hlubokých talířích.

 

Večeře

 

Netradiční pizza z polenty

Porce: 2

Příprava: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány, vegany a celiaky.

 

Ingredience (na formu o průměru 24 cm)

 

těsto

  • 65 g instantní polenty
  • 280 ml vody
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • sůl, pepř

 

rajčatový sos

  • 3 měkká rajčata (nebo konzervovaná rajčata)
  • lžíce rajského protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • oregano, sůl, pepř

 

topping

  • olivy, tofu, kukuřice, žampiony, listový špenát, cuketa...dle chuti

 

Postup

1. Formu na pizzu vymažte máslem/olejem a vysypejte lehce moukou.

2. V menším hrnci uvařte instantní polentu. Smíchejte vodu s polentou, přiveďte k varu a vařte za stálého míchání dokud nevznikne hustá kaše. Osolte, opepřete a přidejte lahůdkové droždí.

3. Zchladlou polentovou hmotu dejte do formy a rovnoměrně rozprostřete.

4. Nyní si připravte rajčatový sos. Rajčata, protlak, česnek a koření spolu poduste v malém kastrůlku a nechte zhoustnout. Omáčkou potřete polentový korpus.

5. Ingredience na pizzu si pokrájejte na menší kousky a poklaďte je navrch.

6. Pečte v předem předehřáté troubě na 200 °C asi 20-25 min, raději kontrolujte.

7. Po vyndání nechte pizzu ještě lehce zchladnout a podávejte.

 

 


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket