Žádný jiný národ nežije sběrem hub tak, jako ten český. Houbařství máme v genech. A tak když se zadaří, správně naprší a uschne, houby rostou ...a my sbíráme, sušíme a vaříme. Ti, co houby nejedí, je obvykle alespoň rádi sbírají, a tak se sbírání promění v krásnou procházku v přírodě s malou dávkou dobrodružství. Snad letošní sezóna není ještě úplně ztracena...
Snídaně
Toast Portobello
Porce: 2
Příprava: 20 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 200 g hub Portobello (česky žampión dvouvýtrusý)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- tymián
- ciabatta
- 30 g uzeného sýra (např. uzený Eidam)
Postup
- Portobello očistěte a nakrájejte na menší kousky. Poté je na lžíci olivového oleje lehce restujte na velké pánvi. Přidejte nadrobno nakrájený tymián, pokrájený česnek a dále restujte cca 3 minuty.
- Rozpulte si ciabattu podél a pak ještě na půlky. Ztlumte plamen, houby si lehce shrňte ke kraji pánve a ciabatty střídkou dolu krátce opečte.
- Servírujte vždy dvě čtvrtky ciabatty, posypané nastrouhaným uzeným sýrem a navrch opatrně navrstvěte orestované žampiony.
Oběd
Jednoduché houbové rizoto
Porce: 2
Příprava: 40 min
Označení: Vhodné po vegetariány a celiaky.
Ingredience
- 2x plátek másla (cca 20 g)
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 třené stroužky česneku
- 150 g rýže
- 400 ml zeleninového vývaru
- cca 0,5 kg nasbíraných lesních hub (hříbky, kozáky, křemeňáky apod.)
- 50 g strouhaného parmezánu
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
Postup
- Na plátku másla v hrnci zpěňte cibulku a přidejte česnek.
- Do hrnce přisypte rýži, chvíli ji na másle restujte a pořádně promíchejte s cibulkou a česnekem. Poté přilijte 2/3 vývaru, osolte, opepřete a na mírném plameni vařte asi 15 min. Podle potřeby dolijte zbylý vývar.
- Mezitím co se vaří rýže si připravte houby. V pánvi rozpuste druhý plátek másla a poduste na něm očištěné a pokrájené houby. Osolte, opepřete a lehce zakápněte citrónovou šťávou.
- Podušené houby přidejte k uvařené rýži, přisypte asi polovinu nastrouhaného parmezánu a vše spolu promíchejte a prohřejte dalších 10 min.
- Rizoto podávejte posypané zbylým parmezánem.
Večeře
Houbové karbanátky
Porce: 2
Příprava: 35 min
Označení: -
Ingredience
karbanátky
- 2 lžíce másla
- 1 cibulka nakrájená nadrobno
- 30 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 200 g čerstvých hub, očištěných a pokrájených
- špetka mletého kmínu
- sůl, pepř
- 1/2 housky, nakrájené na kostičky
- 1 vejce
- čerstvý chléb (4 plátky)
- hořčice k podávání
Obalení + smažení
- hladká mouka
- rozšlehané vejce
- strouhanka
- řepkový/slunečnicový olej
Postup
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibulku spolu se slaninou. Po chvilce přidejte pokrájené houby, kmín, osolte a opepřete. Duste 5-10 min do měkka.
- Lehce zchladlou směs dejte do mísy, přidejte nakrájenou půlku housky a jedno vejce. Důkladně promíchejte do kompaktní směsi. Podle konzistence případně přidejte ještě trochu suché housky. Tvarujte malé karbanátky, které obalte v mouce, ve vajíčku a poté ve strouhance.
- Karbanátky smažte na oleji z obou stran dozlatova. Hotové je nechte chvílí na papírové utěrce, aby se odsál přebytečný tuk.
- Podávejte nejlépe s kouskem čerstvého chleba a lžičkou kvalitní hořčice.