Recepty 29. 08. 2015 PDF Tisk

Zdravá strava - žádná věda: (12. díl - Houbová sezóna)

Podle dnešního dílu nazvaného "Houbová sezóna" si k snídani můžete připravit toast ala portobello (druh žampiónu), k obědu vás určitě neurazí jednoduché houbové rizoto a k večeři si můžete připravit lahodné houbové karbanátky, které si nejlépe vychutnáte s čerstvým chlebem a trochou kvalitní hořčice.

Zdravá strava - žádná věda: (12. díl - Houbová sezóna)

 

Žádný jiný národ nežije sběrem hub tak, jako ten český. Houbařství máme v genech. A tak když se zadaří, správně naprší a uschne, houby rostou ...a my sbíráme, sušíme a vaříme. Ti, co houby nejedí, je obvykle alespoň rádi sbírají, a tak se sbírání promění v krásnou procházku v přírodě s malou dávkou dobrodružství. Snad letošní sezóna není ještě úplně ztracena...

  

Snídaně

 

Toast Portobello

Porce: 2

Příprava: 20 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 200 g hub Portobello (česky žampión dvouvýtrusý)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • tymián
  • ciabatta
  • 30 g uzeného sýra (např. uzený Eidam)

 

Postup

  1. Portobello očistěte a nakrájejte na menší kousky. Poté je na lžíci olivového oleje lehce restujte na velké pánvi. Přidejte nadrobno nakrájený tymián, pokrájený česnek a dále restujte cca 3 minuty.
  2. Rozpulte si ciabattu podél a pak ještě na půlky. Ztlumte plamen, houby si lehce shrňte ke kraji pánve a ciabatty střídkou dolu krátce opečte.
  3. Servírujte vždy dvě čtvrtky ciabatty, posypané nastrouhaným uzeným sýrem a navrch opatrně navrstvěte orestované žampiony.

 

 

Oběd

 

Jednoduché houbové rizoto

Porce: 2

Příprava: 40 min

Označení: Vhodné po vegetariány a celiaky.

 

 

Ingredience 

  • 2x plátek másla (cca 20 g)
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 třené stroužky česneku
  • 150 g rýže
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • cca 0,5 kg nasbíraných lesních hub (hříbky, kozáky, křemeňáky apod.)
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

 

Postup

  1. Na plátku másla v hrnci zpěňte cibulku a přidejte česnek.
  2. Do hrnce přisypte rýži, chvíli ji na másle restujte a pořádně promíchejte s cibulkou a česnekem. Poté přilijte 2/3 vývaru, osolte, opepřete a na mírném plameni vařte asi 15 min. Podle potřeby dolijte zbylý vývar.
  3. Mezitím co se vaří rýže si připravte houby. V pánvi rozpuste druhý plátek másla a poduste na něm očištěné a pokrájené houby. Osolte, opepřete a lehce zakápněte citrónovou šťávou.
  4. Podušené houby přidejte k uvařené rýži, přisypte asi polovinu nastrouhaného parmezánu a vše spolu promíchejte a prohřejte dalších 10 min.
  5. Rizoto podávejte posypané zbylým parmezánem.

 

  

Večeře

 

Houbové karbanátky 

Porce: 2

Příprava: 35 min

Označení: -

 

Ingredience

karbanátky

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibulka nakrájená nadrobno
  • 30 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 200 g čerstvých hub, očištěných a pokrájených
  • špetka mletého kmínu
  • sůl, pepř
  • 1/2 housky, nakrájené na kostičky
  • 1 vejce
  • čerstvý chléb (4 plátky)
  • hořčice k podávání

 

Obalení + smažení

  • hladká mouka
  • rozšlehané vejce
  • strouhanka
  • řepkový/slunečnicový olej

 

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibulku spolu se slaninou. Po chvilce přidejte pokrájené houby, kmín, osolte a opepřete. Duste 5-10 min do měkka.
  2. Lehce zchladlou směs dejte do mísy, přidejte nakrájenou půlku housky a jedno vejce. Důkladně promíchejte do kompaktní směsi. Podle konzistence případně přidejte ještě trochu suché housky. Tvarujte malé karbanátky, které obalte v mouce, ve vajíčku a poté ve strouhance.
  3. Karbanátky smažte na oleji z obou stran dozlatova. Hotové je nechte chvílí na papírové utěrce, aby se odsál přebytečný tuk.
  4. Podávejte nejlépe s kouskem čerstvého chleba a lžičkou kvalitní hořčice.

 

 

 

Objednat předplatné