Recepty 27. 06. 2015 PDF Tisk

Zdravá strava - žádná věda: (3.díl - S vůní prázdnin.....)

Podle kalendáře za sebou máme první letní týden a na dveře už klepe čas prázdnin. Nastává asi nejpříjemnější část roku. V teplých měsících automaticky inklinujeme ke svěžím jídlům a ve stejném duchu budou tentokrát i naše recepty.

Zdravá strava -  žádná věda: (3.díl - S vůní prázdnin.....)

Připravit si můžete  slanou snídani v podobě houbové paštičky, k obědu můžete zvolit sladké a netradiční tofu-ovocné knedlíky s broskvemi a k večeři třeba svěží okurkovou polévku s uzeným lososem, kterou můžete doplnit například kváskovým žitným chlebem.

Určitě si pochutnáte! Dobrou chuť.

 

Snídaně 

 

Bagetka s houbovou paštikou

 

Porce: 4

Příprava: 15 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 200 g žampiónů
  • 50 g másla
  • 1 červená cibulka, nasekaná najemno
  • 1 pórek, najemno nasekaný
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli
  • velká bílá bageta
  • pár lístků polníčku na ozdobu

 

Postup

1. Na mírně rozpálené pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibulku, pórek, česnek a chvíli restujte. 

2. Poté přidejte nadrobno nakrájené žampiony a promíchejte.

3. Až směs změkne, přidejte hořčici, smetanu, sůl a společně promíchejte a prohřejte.

4. Bagetu rozkrojte podél a pak napůl, a vytvořte tak 4 půlky. Opečte je lehce střídkami dolů.

5. Na bagety rozprostřete ještě teplou paštiku a ozdobte pár lístky polníčku.

 

 Oběd

 

Tofu-ovocné knedlíky s broskvemi a čokoládovým pudinkem

 

Porce: 2

Příprava: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 1 balení tofu natural (180-200 g)
  • 150 g celozrnné špaldové mouky + 2 lžíce na vál a obalení knedlíků
  • 3 lžíce dětské krupičky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 4 menší broskve
  • 1 kelímek čokoládového sójového pudinku (např. Alpro)

 

Postup

1. Tofu rozdrobte do mixéru a umixujte s 2 lžícemi oleje do hladka.

2. Připravte si vál a posypte ho moukou. Z mouky a krupičky připravte "hnízdo", vyklepněte do něj vejce, přidejte tofu směs a špetku soli. Vypracujte těsto.

3. Postupně si odkrajujte kousky těsta a balte do nich půlky nebo celé vypeckované broskve. Knedlíky ještě obalte lehce v mouce a poté je vložte do vroucí vody.

4. Vařte zhruba 12 min. Po vyndání je lehce propíchejte, aby z nich vyšla pára a podávejte polité čokoládovým pudinkem.

 

Večeře

 

Okurková polévka s uzeným lososem

 

Porce: 2

Příprava: 10 min

Označení: -

 

Ingredience

  • 2 salátové okurky
  • 2 kelímky bílého jogurtu (2 x 150 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst kopru
  • 100 g uzeného lososa
  • sůl, pepř

 

Postup

1. Salátové okurky omyjte, nastrouhejte a umixujte s bílým jogurtem.

2. Vmíchejte kopr, osolte a opepřete.

3. Okurkovou polévku rozdělte do dvou misek, poklaďte plátkem uzeného lososa a zakápněte olivovým olejem.

 

 

Objednat předplatné