Recepty 26. 10. 2016 PDF Tisk

Špenátová polévka

Špenát je často označován za superpotravinu. Než-li opakovat již mnohokrát napsané, přidám jednu zajímavost: díky relativně vysokému obsahu vitamínu K by si na něj měli dát pozor ti z vás, kdo mají problém s krví a užívají léky.

Špenátová polévka

Porce: 2 porce

Doba přípravy: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience

  • 2 balení špenátových listů (cca 2 x 120 g)
  • 1 mrkev
  • 1 velká nebo 2 střední brambory
  • 1 kostka BIO zeleninového bujónu
  • 1/2 cibule nakrájené na jemno
  • 1 stroužek česneku
  • citrónová šťáva
  • olivový olej
  • koření: kurkuma, koriandr, sušený zázvor, kmín, sůl, pepř

 

Postup

  1. Připravte si střední hrnec, přidejte trochu olivového oleje (tak 2 lžíce) a nakrájenou cibulku. K cibulce prolisujte česnek a přidejte od každého koření špetku. Jemně promíchejte a nechte pár minutu-dvě propojit.
  2. Mezitím si oloupejte mrkve a bramboru, pokrájejte na menší kousky a přidejte do pánve. Vše promíchejte a chvíli restujte.
  3. Důkladně omyjte špenátové listy a postupně je přidejte k zelenině.
  4. Nyní do hrnce přilijte 600 ml horké vody a přidejte kostku zeleninového bujónu. Polévku takto vařte za občasného míchání dokud zelenina nezměkne, zhruba 20 minut.
  5. Na závěr polévku zmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. přidejte pár kapek citrónové šťávy, dosolte dle chuti a servírujte.

 

Objednat předplatné