Špaldová vánočka

02. 12. 2015

Troufám si tvrdit, že vánočka ze špaldové mouky je ještě mnohem chutnější než z klasické bílé pšeničné. Oříšková chuť špaldy jí dodá jednu dimenzi navíc. Ověřte si sami na tomto receptu :)

 

Porce: 1 menší ks (cca 13 plátků)

Příprava: 30 min příprava, 1-2 hod kynutí, 45 min pečení

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience na jednu menší vánočku

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 sáček BIO vanilkového cukru
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 velké vejce (žloutek do těsta, bílek na potření)
  • 1/2 balíčku droždí
  • hrst rozinek (nejlépe naložených pár hodin v rumu)
  • hrst nasekaných mandlí
  • trochu citrónové kůry
  • špetka soli

  

Postup

  1. Vejce, mléko i máslo si vyndejte hodinu před, aby získalo pokojovou teplotu.
  2. Špaldovou mouku si prosejte do mísy (případné hrudky odstraňte). Do menší skleněné misky si připravte kvásek z půl balíčku droždí. Smíchejte droždí, trochu cukru a 3 lžíce teplého mléka. Nechte vzejít pod utěrkou na kamnech nebo jiném teplém místě.
  3. V prosáté mouce si udělejte důlek, vlijte do něj kvásek, přidejte povolené máslo a zbytek cukru. Ke směsi pak přidejte ještě citrónovou kůru. Vařečkou vše důkladně zpracujte a zadělejte vlažným mlékem, smíchaným se žloutkem a špetkou soli.
  4. Do důkladně prohněteného těsta nakonec vmíchejte rozinky a většinu najemno nasekaných mandlí (zbytek použijte na posyp).
  5. Když se již těsto nelepí na vařečku, přeneste ho na vál a ještě párkrát prohněťte, pak nechte na teple vzejít (cca 1-2 hodiny).
  6. Těsto rozdělte na 6 kusů, které vyválejte do pramenů a spleťte je do vánočky (3 naspod a 2 navrch stačí).
  7. Takto připravenou vánočku ještě nechte půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehaným bílkem a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Pečte prvních 10 min na 200 °C, poté snižte teplotu na 120 °C a pečte asi dalších 35 min. Zda je vánočka upečená poznáte vpíchnutím špejle, která zůstane po vytáhnutí suchá.
  8. Ještě vlažnou jí můžete pokrájet a podávat s plátkem másla.

 

Průměrné nutriční hodnoty na jeden plátek

  • Energie: 150 kcal/630 kJ
  • Sacharidy: 23 g
  • Bílkoviny: 3,2 g
  • Tuky: 5 g

 


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket