Porce: zhruba 25 namazaných krekrů
Příprava: 40 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience na krekry
- 250 g mouky - 125 g pohankové +125 g hladké špaldové
- 80 g ghí /přepuštěného másla/
- 50 ml mléka nebo sójového mléka
- 1 vejce (žloutek)
- hrubozrnná sůl
- namletá lněná semínka na posyp
- dýňové gomasio na posyp
Ingredience na pesto
- 1/2 hrnečku mraženého hrášku (konzervovaný kvůli barvě nedoporučuji) - zhruba 100-150 g
- 30 g nastrouhaného parmezánu
- pár listů bazalky a máty
- 1 lžíce olivového oleje
- stroužek česneku (není nutné)
- sůl, pepř, citrónová šťáva
Postup
- Nejprve si zaděláme těsto na krekry. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme přepuštěné máslo a mléko. Vypracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a z každé postupně vyválíme tlustší placku. Nyní můžeme krekry buď vykrajovat nožem na čtverečky nebo použít větší vykrajovátka např. na perníčky - fantazii se meze nekladou :).
- Krekry přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem, potřeme je žloutkem, posolíme a posypeme lněnými semínky nebo dýňovým gomasiem. Pečeme při 180 °C zhruba 15-20 min do zlatova.
- Zatímco se krekry pečou připravíme si hráškové pesto. Mražený hrášek krátce povaříme, poté zchladíme studenou vodou a přendáme do mísy. K hrášku přisypeme nastrouhaný parmazán, přidáme nasekané bylinky, olivový olej, utřený stroužek česneku a vše společně důkladně utřeme. Pro začátek můžete použít šťouchadlo na brambory, poté vidličku. Pokud si chcete ulehčit práci, vše nahrubo zmixujte v robotu. Ochutnejte a případně dosolte, přidejte špetku pepře a trochu citrónové šťávy.
- Ještě teplé krekry můžete podávat s vlažným hráškovým pestem nebo nechat vše zchladnout a podávat studené.
Průměrné nutriční hodnoty na jeden namazaný krekr
- Energie: 74 kcal/ 310 kJ
- Sacharidy: 7,8 g
- Bílkoviny: 1,4 g
- Tuky: 4,1 g