Recepty 19. 08. 2015 PDF Tisk

Rýžovo-cuketový koláč s fetou

Feta má všestranné použití do různých slaných koláčů, a tak si dnes jeden, relativně netradiční, představíme. Že vám přijde spojení rýže a fety zvláštní? Zkuste a uvidíte!

Rýžovo-cuketový koláč s fetou

 

FETA

Pravá nefalšovaná feta je měkký tvarohový sýr z ovčího nebo kozího mléka, který pochází z Řecka. Jakmile tento produkt nebyl přímo vyroben v Řecku, už se musí jmenovat jinak - u nás je to nejčastěji balkánský sýr.

 

 

Ingredience (na kulatou formu o průměru 25 cm)

  • 2 cukety, omyté a nakrájené na tenké plátky
  • 250 g dlouhozrnné rýže
  • 250 g fety
  • 3 velká vejce
  • máslo na vymazání formy
  • sůl, pepř, hrst máty

 

 

Postup

1. Rýži uvařte v poměru 2:1 v lehce osolené vodě a předehřejte si troubu na 180 °C.

2. Cuketu krátce orestujte na pánvi, aby změkla a poté přebytečnou vodu vysajte papírovou utěrkou.

3. Kulatou formu si lehce vymažte máslem. V hluboké míse smíchejte rýži, polovinu fety, osolte, opepřete a přidejte nasekanou mátu. Pak střídavě vrstvěte rýži s fetou, orestovanou cuketu a poté vždy přelijte rozšlehanými vejci (celkem cca 2x). Na závěr vše zasypte zbylou fetou.

4. Pečte asi 40 min, dokud se nahoře neudělá zlatavá krustička. Podávejte vychlazené a nakrájené na řezy.

 

 

Objednat předplatné