Roční období 02. 12. 2017 PDF Tisk

Prosincové tipy pro zdraví

Uzavření se do svého obývacího pokoje, stejně jako ponoření se sám do sebe charakterizuje zimu. Hledáme svůj vnitřní stav bezpečí a klidu s minimální námahou a potřebami. Taková je zima.

Prosincové tipy pro zdraví

Je uzavřenější, tichá a vedoucí k přirozenému odpočinku. Člověk si více uvědomuje sám sebe (prožívá své emoce intenzivněji) a současně také občas propadá „vnitřnímu“ prázdnu, ze kterého nám vždy může pomoci cvičení! Cvičení powerjógy má v sobě sílu, motor a lehkost, které ve vzájemné souhře působí na dobrou kondici, zlepšení imunity během zimy a také na vnitřní úsměv. Zahřejte se dynamickou sestavou powerjógy, která je určená na rozproudění energie a prohřátí organismu.


21. prosinec je dnem zimního slunovratu a zároveň i prvním zimním dnem, kdy je noc nejdelší. A pak už přichází dlouho očekávané prodlužování světla. V zimě je třeba pěstovat svou vůli, abychom opravdu nesklouzli k tomu, že „usneme“ zimním spánkem. Jakýkoliv příjemný pohyb a jóga především pomáhá rozproudit a probouzet k aktivitě celý organismus. 


Zimní vychytávky

  • Využijte brzkého stmívání a mizení světla k tomu, abyste chodili dříve spát a vstávali bez budíku (když to dovolí okolnosti).
  • Vyhýbejte se extrémnímu chladu a vlhkosti, průvanu a prostydnutí, které mohou poškodit ledviny.
  • Sportujte! Zima je obdobím hromadění a ukládání a proto cvičete, abyste nebyli po zimě překvapeni, že vaše tělo má po zimě nánosy tuků navíc. Během zimy především je nutné zachovat vyrovnaný příjem a výdej!
  • Strava je vhodná lehká, ale prohřívací. Ranní kaše, zelenina v páře, dušená, nebo vařená, hutné zeleninové polévky (vývar z kořenové zeleniny rozmixovaný), koření jako česnek, zázvor, kajenský pepř dodá jídlu ostrost a chuť. Zahřeje vás. Luštěniny a obiloviny jezte neloupané. Z masa je vhodné jíst mořské ryby z přímého lovu (což je náročné sehnat), nebo kvalitní bio maso. Dejte si pozor, jak bylo zvíře, které poskytlo maso, krmeno.


Tip!

Zkuste japonské miso. Jedná se o výrobek ze sójových bobů. V japonsku tvoří základ polévek. Miso je bohaté na proteiny a vitamíny. Napomáhá trávení a zrychlení metabolismu v těle, což je v zimních měsícíh potřeba. Konzumací misa můžete posílit svůj imunitní systém. Uvařte kořenovou zeleninu, přidejte miso pastu, vymačkaný citrón a koření dle chuti. Polévku není třeba dosolovat, protože miso obsahuje sůl. Zamýchejte, přikryjte a nechte ustát. Konzumujte vysoce energetickou polévku pravidelně, alespoň jednu týdně.

Shrnutí

Obloha je stále více zatažená a chybí nám slunce se svou energií. Energii ztrácíme také tehdy, je-li zaneseno tlusté střevo, které je velice důležitým orgánem pro trávení a vylučování. Tlusté střevo je poslední část trávicí soustavy a plní se nestrávenými a nestravitelnými zbytky jídla cca 4–8 hodin po jídle. Vše, co organismus ještě může upotřebit (především vodu a minerály), absorbuje zpět do organismu a ostatní vyloučí. Součástí tlustého střeva jsou bakterie, které se podílejí na tvorbě stolice.

Vrchol biologických hodin je od 5. do 7. hodiny ranní. Meridián tlustého střeva začíná na prsteníku, stoupá po paži a končí v nose.

Výchozí pozice: postavte se a spojte ruce za zády.

Konečná pozice: s nádechem se předklánějte do rovného (toporného) předklonu a s výdechem se vraťte zpět.

 

Objednat předplatné