Recepty 06. 12. 2016 PDF Tisk

Koláčky s vaječným koňakem

Vyzkoušejte tyto chuťově dokonalé koláčky a užijte si trochu toho pravého vánočního zdobení a piplání. Vaječný koňak je dobrý nejen v nich, ale i k nim :)

Koláčky s vaječným koňakem

Porce: cca 36 koláčků

Příprava: 1 hod 20 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

na koláčky

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 250 g kvalitního másla
  • 5 lžic vaječného koňaku
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 100 g pekanových ořechů
  • 1 lžička rumové esence
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 2 špetky soli 

na polevu a posyp

  • moučkový cukr
  • vaječný koňak
  • hrst pekanových ořechů
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a připravte si těsto na koláčky. Smíchejte a utřete změklé máslo s moučkovým cukrem. Poté prosejte mouku a přidejte ostatní ingredience kromě ořechů. Těsto důkladně propracujte a na závěr zapracujte najemno nasekané pekanové ořechy.
  2. Nyní použijte silikonové formičky na muffiny, které vymažte lehce máslem. Do každé formičky dejte lžíci těsta tak, aby zaplňovalo pouhou třetinu košíčku. Pečte postupně zhruba 15 min.
  3. Zatímco koláčky chladnou, připravte polevu. Smíchejte vaječný koňak a moučkový cukr v takovém poměru, aby vznikla hustá kašička. Každý vychladlý koláček lžičkou pomažte troškou polevy, posypte ho trochou nasekaných pekanových ořechů a na závěr ho lehce posypte muškátovým oříškem.
  4. Koláčky nechte uležet v lednici a poté můžete podávat. V lednici vám vydrží zhruba týden.

 

Objednat předplatné