Jáhlové rizoto

06. 01. 2016

Podle tradiční čínské medicíny jsou jáhly zahřívající, takže jsou ideální potravinou do zimního období. Působí zásaditě a jsou lehce stravitelné. Co víc si přát?

Jáhly, jinak také loupané proso, jsou bezlepkovou potravinou, která se již po staletí tradičně používá na přípravu jahelníků, různých kaší na slano i na sladko, či noků, škubánků nebo čistě jako příloha. Dnešní recept je velmi jednoduchý - jáhlové rizoto můžete obměnit podle chuti i sezónnosti.

 

Porce: 2

Příprava: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 200 g jáhel
  • 100 g brokolice
  • 2 menší mrkve
  • 1/2 pórku
  • 100 g konzervované kukuřice
  • 1 menší červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • lžička sušené petrželky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • lžička kari
  • sůl, pepř

 

Postup

  1. Brokolici a mrkev očistěte, pokrájejte na menší kusy a nechte pařit do změknutí (cca 10 min).
  2. Mezitím co se zelenina napařuje, si spařte jáhly horkou vodou a poté je vařte podle návodu do změknutí v osolené vodě zhruba 20 min.
  3. Pokrájejte si cibulku a pórek, propláchněte si kukuřici z nálevu a spolu s napařenou zeleninou vše společně restujte na lžíci olivového oleje. Poté přidejte prolisovaný česnek a koření.
  4. Hotové jáhly vmíchejte do zeleninové směsi a podle chuti případně dosolte a dopepřete.

 


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket