Recepty 06. 01. 2016 PDF Tisk

Jáhlové rizoto

Podle tradiční čínské medicíny jsou jáhly zahřívající, takže jsou ideální potravinou do zimního období. Působí zásaditě a jsou lehce stravitelné. Co víc si přát?

Jáhlové rizoto

Jáhly, jinak také loupané proso, jsou bezlepkovou potravinou, která se již po staletí tradičně používá na přípravu jahelníků, různých kaší na slano i na sladko, či noků, škubánků nebo čistě jako příloha. Dnešní recept je velmi jednoduchý - jáhlové rizoto můžete obměnit podle chuti i sezónnosti.

 

Porce: 2

Příprava: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 200 g jáhel
  • 100 g brokolice
  • 2 menší mrkve
  • 1/2 pórku
  • 100 g konzervované kukuřice
  • 1 menší červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • lžička sušené petrželky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • lžička kari
  • sůl, pepř

 

Postup

  1. Brokolici a mrkev očistěte, pokrájejte na menší kusy a nechte pařit do změknutí (cca 10 min).
  2. Mezitím co se zelenina napařuje, si spařte jáhly horkou vodou a poté je vařte podle návodu do změknutí v osolené vodě zhruba 20 min.
  3. Pokrájejte si cibulku a pórek, propláchněte si kukuřici z nálevu a spolu s napařenou zeleninou vše společně restujte na lžíci olivového oleje. Poté přidejte prolisovaný česnek a koření.
  4. Hotové jáhly vmíchejte do zeleninové směsi a podle chuti případně dosolte a dopepřete.

 

Objednat předplatné