Porce: 1 bochník
Doba přípravy: 10 min + 2 hod odležení + cca 1 hod pečení
Označení: Veganské. Bez pšenice - bezlepkové.
Ingredience
- 360 ml vody
- 3 lžička psyllia (rozpustné vlákniny)
- 3 kávové lžičky soli
- 2 lžičky medu nebo javorového sirupu
- 3 lžičky kokosového oleje
- 120 g bezlepkových ovesných vloček
- 60 g dýňových semínek
- 70 g slunečnicových semínek
- 70 g lískových oříšků
- 40 g oloupaných mandlí
- 50 g sezamu
- 50 g lněných semínek
- 30 g chia semínek
Postup
- V malé misce smíchejte vodu, javorový sirup/med a kokosový olej.
- Do druhé větší mísy vsypte postupně všechna semínka a ořechy a zalijte připravenou tekutinou. Přidejte sůl a psyllium a ještě vše důkladně promíchejte.
- Připravte si kvádrovou formu na chléb a lehce ji vymažte kokosovým olejem. Těsto přendejte do formy, vršek uhlaďte a nechce 2 hodiny stát v pokojové teplotě, přikryté utěrkou.
- Troubu předehřejte na 190 °C a pečte chléb po dobu 20 min. Poté opatrně vyjměte bochník chleba (vyklopte ho na ruku v rukavici) a položte ho přímo na rošt trouby. Pečte zhruba 35 min, ale ke konci kontrolujte.
- Chléb nechte důkladně vychladnout předtím, než ho začnete krájet, rozpadal by se.