Recepty 24. 08. 2016 PDF Tisk

Domácí semínkovo-ořechový chléb

Mnoho lidí se vyhýbá pečivu - ať už proto, že trpí potravinovou intolerancí, nebo proto, že následují jistý trend. Tento chléb je ale čistě zrnný, pouze s ovesnými vločkami a neobsahuje žádnou mouku ani lepek. Nic z toho není na škodu, protože je ještě chutnější!

Domácí semínkovo-ořechový chléb

Porce: 1 bochník

Doba přípravy: 10 min + 2 hod odležení + cca 1 hod pečení

Označení: Veganské. Bez pšenice - bezlepkové.

 

Ingredience

  • 360 ml vody
  • 3 lžička psyllia (rozpustné vlákniny)
  • 3 kávové lžičky soli
  • 2 lžičky medu nebo javorového sirupu
  • 3 lžičky kokosového oleje
  • 120 g bezlepkových ovesných vloček
  • 60 g dýňových semínek
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 70 g lískových oříšků
  • 40 g oloupaných mandlí
  • 50 g sezamu
  • 50 g lněných semínek
  • 30 g chia semínek

  

Postup

  1. V malé misce smíchejte vodu, javorový sirup/med a kokosový olej.
  2. Do druhé větší mísy vsypte postupně všechna semínka a ořechy a zalijte připravenou tekutinou. Přidejte sůl a psyllium a ještě vše důkladně promíchejte.
  3. Připravte si kvádrovou formu na chléb a lehce ji vymažte kokosovým olejem. Těsto přendejte do formy, vršek uhlaďte a nechce 2 hodiny stát v pokojové teplotě, přikryté utěrkou.
  4. Troubu předehřejte na 190 °C a pečte chléb po dobu 20 min. Poté opatrně vyjměte bochník chleba (vyklopte ho na ruku v rukavici) a položte ho přímo na rošt trouby. Pečte zhruba 35 min, ale ke konci kontrolujte.
  5. Chléb nechte důkladně vychladnout předtím, než ho začnete krájet, rozpadal by se.

 

Objednat předplatné