Recepty 20. 01. 2016 PDF Tisk

Domácí granola s kardamonem a zázvorem

Granola je zapékané müsli, nejčastěji s medem či jiným sirupem. Obsahuje jak jinak než vločky, oříšky a sušené ovoce všeho druhu a to nejlepší na tom je, že si ji můžete udělat doma plně podle svých představ a chuti. Představivosti se meze nekladou. Pokud však potřebujete inspiraci, tady je!

Domácí granola s kardamonem a zázvorem

Porce: 1 sklenice

Příprava: 35 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience

  • 2 hrnečky ovesných vloček
  • 1/2 hrnečku žitných nebo pšeničných vloček
  • 1/2 hrnečku mandlových lupínků
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 hrnečku nesířených rozinek sultánek
  • 2 lžíce nadrobno pokrájeného kandovaného zázvoru
  • 7 lžic javorového sirupu
  • lžíce kokosového oleje

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Na vodní lázni nechte v malé skleněné misce rozpustit kokosový olej a přidejte do něj javorový sirup.
  2. Připravte si plech do trouby, který můžete ale nemusíte vyložit pečícím papírem.
  3. Vysypte na něj vločky, mandlové lupínky, rozinky, kandovaný zázvor a na závěr posypte kořením. Vše lžící společně promíchejte (ingredience můžete samozřejmě smíchat v míse vedle, promíchat a až posléze směs vysypat na plech).
  4. Rozprostřenou směs polejte směsí kokosového oleje a javorového sirupu. Důkladně prsty nebo vařečkou promíchejte.
  5. Vložte do trouby a pečte zhruba 25 min. V průběhu pečení alespoň třikrát promíchejte.
  6. Po upečení nechte směs dobře vychladnout na plechu a poté granolu uchovávejte ve sklenici. Použít ji můžete jako müsli do jogurtu, místo sušenek nebo do vrstvených desertů.

 

 

 

Objednat předplatné