Recepty 10. 02. 2016 PDF Tisk

Cizrnový krém

Cizrna je velmi chutnou a stravitelnou luštěninou, která se v našich jídelníčcích může objevit na spoustu způsobů. Je přirozeně bezlepkovou potravinou, která je bohatá na vlákninu, vitamíny B a železo.

Cizrnový krém

Porce: 4 větší, 6 menších 

Příprava: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 2 silnější plátky másla
  • 200 g cizrny (hotové v nálevu nebo uvařené)
  • 1 l zeleninového vývaru (vývaru z bujónu)
  • 300 ml smetany (případně sójové nebo ovesné náhrady)
  • 1/2 cibule, nakrájená na malé kousky
  • 2 jarní cibulky, očištěné a pokrájené nadrobno až do zelené části
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř

 

Postup

  1. Připravte si hrnec na polévku a na másle v něm lehce orestujte cibulku, česnek, římský kmín, špetku soli a pepře.
  2. Poté přidejte slitou cizrnu, krátce 2-3 minuty společně promíchejte a celé zalijte litrem zeleninového vývaru (případně horké vody a přidejte 2 kostky zeleninového bujónu).
  3. Přiklopte a nechte zhruba 15 minut provařit. Po čtvrt hodině stáhněte polévku z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte. Vraťte zpět a přilijte smetanu. Promíchejte a nechte ještě zhruba 5 minut probublat. Na závěr přidejte pokrájený koriandr a polévka je hotová.
  4. Ozdobit můžete pár kapkami balsamika a pár kuličkami opražené cizrny.

 

Objednat předplatné