Recepty 16. 12. 2015 PDF Tisk

Čistý kaštanový krém

Ačkoliv mají jedlé kaštany spoustu pozitivních nutričních vlastností, v našich jídelníčcích nejsou až tak rozšířeny. O kaštanech se říká, že mají čistící účinky - a to jak fyzické (podporují očistu jater), tak psychické (zbavují neduhů, zármutků a stavů úzkosti).

Čistý kaštanový krém

 

Plody obsahují nejvíce polysacharidů - škrobu, což determinuje i značný obsah vlákniny (až 6 g/ 100 g). Dále obsahují vitamíny A, C, E a B komplex a minerální látky jako hořčík, vápník nebo draslík. Asi nejznámější úprava kaštanů je pečení. Nezaměnitelná vůně pečených kaštanů se pak nejčastěji line na vánočních trzích :)

 

Porce: 2 porce

Příprava: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience 

  • 0,5 litru zeleninového vývaru (buď z kostky bujónu nebo čerstvého)
  • 300 g jedlých kaštanů
  • 80 ml smetany ke šlehání (nebo ovesné alternativy smetany)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, chilli

 

Postup

  1. Kaštany očistěte, případně oloupejte a vařte v půl litru vývaru zhruba půl hodiny.
  2. Uvařené kaštany rozmixujte, přilijte smetanu, přidejte prolisovaný česnek a špetku chilli, osolte, opepřete a ještě krátce prohřejte.
  3. Podávejte ozdobené chlebovými krutony nebo jen tak samotné.

 

 

 

Objednat předplatné