All inclusive na dovolené

29. 07. 2015


Nejvýhodnějším způsobem naučit se správně jíst, je právě dovolená v hotelu s možností programu all inclusive. Jak se však v hojnosti pochutin, zeleniny, ovoce, ryb a různých specialit kuchyní z celého...

Nejvýhodnějším způsobem naučit se správně jíst, je právě dovolená v hotelu s možností programu all inclusive. Jak se však v hojnosti pochutin, zeleniny, ovoce, ryb a různých specialit kuchyní z celého světa orientovat? 
Stanovte si pravidelný čas na snídani, oběd a večeři.


Ráno snídejte s pocitem příjemného zaplnění. Není cílem se přejíst jen proto, že máte program all incl. Kombinujte ovoce a zeleninu dle výběru. Pokud je k dispozici růžový grep začněte několika plátky grepu. Následně kombinujte vajíčka v různé úpravě, můžete si dopřát plátek slaniny dobře propečené (jste na dovolené), celozrnný chléb (pozor ať není jen obarvený karamelem) a tvarohovou pomazánku s bylinkami, nebo tvrdý sýr. Cereální chleba (nepřehánějte to s ním a děti ať ho nejedí) není cereálním pokud jsou na povrchu různá semínka. Chléb musí zrna obsahovat uvnitř a ideálně různé druhy. Další den můžete zvolit čisté celozrnné vločky – ideálně ovesné, pohankové, nebo řýžové (ne směs vloček a slazeného ovoce) s jogurtem. Oblohu na talíři ať tvoří zelenina pokapaná olivovým olejem. Kombinace, které vytváříte, obměňujte každý den! Vynechte sladkosti a nahraďte je ovocem v přiměřené míře. Jako odměnu si dopřejte 2x za týden palačinky, nebo lívance. Pokryjte je ovocem.


Tip! Pamatujte na pestrost barev na talíři. 
Na oběd je tělo připravené dobře trávit, protože trávicí oheň je v plném proudu. Ryby, maso, mírně luštěniny, tedy potřebné bílkoviny doplněné o rýži, brambor nebo těstoviny (al dente) vytvoří kvalitní oběd. Nebo oběd rozdělte a dejte si bílkovinu s dušenou zeleninou. Ryby i maso pokapte lehce olivovým olejem a také citronem pro lepší stravitelnost. Oběd můžete začít teplou polévkou a kombinovat vždy velkou přílohou zeleninového salátu, nebo zeleninou lehce tepelně upravenou (např. rajčata a papriky jsou lépe stravitelné po tepelné úpravě).


Pozor! Těšíte-li se na plný stůl dezertů, ovládejte se! Dezert si dopřejte 2x do týdne. Dříve, než si dezert vezmete, dobře se podívejte, jak vypadají. Často už na první pohled vypadají jako chemická továrna, a to opravdu není vhodný desert. Raději zvolte ovoce, nebo krásně zralý a chutný meloun. Po dezertu si dopřejte espresso.


Pozor! Vodu pijte po jídle a průběžně celý den po doušcích. Sladké kokteily jsou nevhodné! Budete-li konzumovat alkohol, zaměřte svou pozornost na místní vína. Červené víno je ideální, ale řiďte se svou preferencí. Z hlediska přítomnosti antioxidantů je červené víno vhodnou volbou.


Tip! Naučte se mezi každým soustem odkládat příbor. Po dobrém rozmělnění potravy v ústech opět vezměte nové sousto a jezte tímto způsobem. Trávení začíná již v ústech a tak dobře rozmělněná potrava putující trávícím traktem je „jistotou“ dobrého vstřebávání.


Jste-li v all inclusive programu, kde jsou nabízeny ryby, využijte této situace a jezte je pravidelně v dostatečném množství v kombinaci se zeleninovými přílohami. Zkuste večeři odlehčit a dejte větší důraz na energii oběda. K večeři není vhodná pizza, sladkosti a příliš těstovin, brambor a už vůbec ne smažených pokrmů. Jako nápoj k večeři volte víno a neperlivou vodu.
Pokud se chcete cítit v programu all inclusive lehce, rozhodněte se nepojídat pečivo a umělé sladkosti v žádné formě (ani jako odměnu). Krásně odlehčíte trávicí soustavě. Přidáte-li do svého jídelního plánu více zeleniny a ryb, olivového oleje, tepelně zpracovaných rajčat a samozřejme trochu slunečního svitu s dostatkem spánku, přijedete z dovolené plni energie a nepřiberete! Naopak! Můžete nastartovat postupnou změnu životního stylu a během roku si ji udržovat.


Neodkádejte svá rozhodnutí se sebou něco udělat a začněte hned!

  • autor: Václav Krejčík 
  • www.vaclavkrejcik.cz
  • zdroj foto: Samphotostock.cz

Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket