Zdravá strava - žádná věda! (2. díl - I bez lepku to jde chutně...)

20. 06. 2015


Při vyslovení sousloví "bezlepkové jídlo" si mnoho lidí představí jídlo nějakým způsobem chuťově omezené. Opak je však pravdou. Bezlepkové vaření může být stejně tak chutné jako to lepkové.

Zkuste si s námi upéct výborný švestkový jahelník, který zasytí na celé dopoledne. K obědu můžete zkusit velmi netradiční recept na květákovou pizzu, na kterou nebudete potřebovat žádné klasické těsto (... a věřte, že se o ní nebudete chtít dělit). K večeři si pak můžete připravit lehký salát plný superpotravin jako je špenát, granátové jablko, quinoa nebo avokádo.

 

Snídaně: Jahelník se sušenými švestkami

 

Porce: 6 

Příprava: 60 min

Označení: Vhodné pro vegany a celiaky.

 

Ingredience (dortová forma o průměru 24 cm)

  • 200 g jahel
  • 750 ml mandlového nápoje (např. Alpro)
  • 100 g sušených švestek
  • 50 ml javorového sirupu
  • 1 lžička mleté skořice
  • máslo/kokosový olej na vymazání, kokos na vysypání

 

Postup

1. Jáhly nejprve v kastrůlku důkladně propláchněte a spařte třikrát horkou vodu, abyste je zbavili hořké chuti. Poté postupně přilévejte mandlové mléko a za občasného míchání vařte dokud se nevytvoří hustá kaše (cca 20 min). 

2. Hrnec s jáhly odstavte, přilijte javorový sirup, přisypte pokrájené sušené švestky, skořici a důkladně vše promíchejte. 

3. Do vymazané a vysypané dortové formy vlijte jahelnou směs a pečte při 180 °C asi 35 min.

 

Oběd: Květáková pizza

 

Porce: 2

Příprava: 50 min

Označení: Vhodné pro lakto-ovo-vegetariány a celiaky.

 

Ingredience

na těsto

  • 1 menší květák
  • 1 mozzarella
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • olivový olej

 

na topping

  • 1 malý rajský protlak
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 červené cibule
  • 5 plátků tvrdého sýru mozzarella
  • 200 g čerstvého podušeného nebo mraženého listového špenátu 

 

Postup

1. Malý květák nejprve rozdělte na růžičky a postupně ho umixujte v mixéru na drobno.

2. Květák nasypte na pánev, přidejte k němu nastrouhanou mozzarellu, přidejte vajíčko, sůl a koření. Směs krátce orestujte na kapce olivového oleje.

3. Kulatou formu (je možné použít i plech) si vyložte pečícím papírem a těsto rozprostřete do placky/vtlačte do formy. Dobře umačkejte a upěchujte. Pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.

4. Špenát, ať už čerstvý nebo mražený, poduste na pánvi s malým množstvím soli a oleje asi 7 min.

5. Upečenou květákovou krustu potřete rajským protlakem, poklaďte špenátem, plátkovou mozzarellou, cibulkou a česnekem. Můžete přidat bylinky dle libosti. Obloženou pizzu dejte ještě na 10 min zapéct (ideálně pod grill).

 

 

Večeře: Salát "Superfoods"

 

Porce: 2

Příprava: 25 min

Označení: Vhodné pro vegany a celiaky.

 

Ingredience

  • 100 g quinoy
  • 100 g baby špenátu
  • 1 zralé avokádo
  • 250 g vařené brokolice na páře
  • zrníčka z jednoho granátového jablka
  • 1 lžíce opražených dýňových semínek
  • 1 lžíce opražených slunečnicových semínek
  • čerstvé bylinky (bazalka, máta)

 

na zálivku

  • šťáva z jedné půlky citrónu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • lžička dijonské hořčice
  • lžička vinného octa
  • sůl, pepř

 

Postup

1. Quinou uvařte podle návodu - zpravidla 1:2,5 dílům osolené vody cca 20 min (hlídejte, aby se voda nevyvařila a quinoa se vám nepřichytla).

2. Do velké mísy nakrájejte na drobno uvařenou brokolici, avokádo a přidejte opláchnutý baby špenát. Přisypte načechranou quinou, opražená semínka, pokrájené bylinky a zrníčka z granátového jablka.

3. Vše lehce promíchejte a na závěr přilijte zálivku. Zamíchejte už jen zlehka a servírujte na talíře.

 

 


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket