Proč nás každé jaro trápí jarní únava a lze jí předcházet?

Jarní únavou každý rok trpí nejeden z nás. Má vůbec nějaké zdravotní opodstatnění nebo je to jen výmysl? Někdo namítá, že se ho nic takového netýká, jiní zase naopak moc dobře ví, o čem mluvíme. Co nám tedy tělo dává jarní únavou přesně najevo?

Jak začít s otužováním?

Ať už je to tím, že sociální média šíří vlnu otužování, nebo tím, že se najednou více zajímají o prostředky, které podpoří zdraví a imunitu, nebo tím, že je to zkrátka těší a baví, v posledních dvou letech zažívá ohromný vzestup otužování. Jak s ním začít, aby prospívalo a neškodilo?

Vánočně prostřeno ve veganském stylu

Veganské Vánoce již nehalí opar exotiky a nevšednosti jako před pár lety. Milovníků rostlinné kuchyně přibývá, podobně jako receptů, tipů a rad, jak tento životní styl praktikovat snadno, zdravě a hravě. Přesně takové mohou být i veganské Vánoce – ve skutečnosti se od těch tradičních v mnohém neliší.

Jóga a hrudní páteř: Jak otevřít své srdce?

Hrudník dostává na podzim zabrat. Je nám zima, choulíme se do sebe, hrbíme se, bolí nás mezi lopatkami, píchá nás na hrudi, bojíme se otevřít se chladně se tvářícímu světu. Jaké polohy zařadit do praxe, abychom to rozpustili? Jak na vnitřní praxi otevření se?

Jóga a fitness, proč je dobré tyto dva sporty spojit?

Není to pouze o tom, že někdo má štěstí a rychlý metabolismus, a nemusí tak moc sportovat. Štíhlé tělo nemusí nutně znamenat tělo netučné. Hlavním cílem je jednoznačně být fit, cítit se, ale také vypadat podle svých představ.

 

Léčivá síla kaštanů

Jen co na podzim začaly padat kaštany, babička nám vždy jeden strčila do kapsy. Říkala pro zdraví a pro štěstí. My jsme z nich vyráběly různé postavičky, zvířátka a později podzimní dekorace. Máte-li již svůj kaštanový věnec hotový, můžete sami na sobě vyzkoušet i jejich léčivou sílu.

Pravidelná jógová praxe posiluje imunitu a snižuje náchylnost k nemocem, potvrdila věda

Zkuste si na podzim nebo v zimě, které jsou sezónou respiračních onemocnění, provést malý soukromý průzkum. Zeptejte se nemocných na pravděpodobného původce jejich stavu nejspíš se vám sejde několik podobných odpovědí – totiž, že ačkoliv tomu tak nutně nemusí být vždy, většinou na nás nějaký vir či bakterie skočí ve chvíli, kdy: málo spíme, špatně jíme, nedostatečně odpočíváme, jsme zkrátka ve stresu

Jak se vyvarovat nástupu podzimní deprese

Je tu podzim a s ním přicházejí krátké a chladné dny. Ač to nemusí být na první pohled vůbec zřejmé, úbytek slunečních paprsků může mít za následek nástup chmurných myšlenek. Znáte ten pocit, kdy se cítíte tak nějak bez nálady a zcela bez energie? Bohužel tyto nálady někdy můžou přerůst v něco mnohem horšího. Podzimní deprese není jen vymyšlený pojem. Odborně se tyto stavy nazývají sezónní afektivní porucha. Náhlé ochlazení a tma nás můžou zcela ochromit. Vidina teplých dní plných sluníčka je v nedohlednu, a proto upadáme do letargie, aniž bychom to uměli nějak ovlivnit. Nenechte se těmito stavy ovládnout. Můžete si osvojit několik snadných návyků, díky kterým si i podzimní období užijete v harmonii a plni energie. Pojďte se na ně s námi podívat.

Jóga a dechové cvičení pro překonávání strachu a úzkosti

Snažíme se žít vědomě a přítomným okamžikem. Snažíme se zvolnit a neustále si připomínat, co je důležité. Zdá se, že i přesto si nás někdy můžou najít úzkostné stavy a strachy. Probudit je může cokoliv mateřství, setkání se smrtí, rozchodem nebo i nepatrným nezpracovaným traumatem. To vše může začít ovlivňovat naše chování i reakce na zdánlivě obyčejné každodenní situace. Jak se vůbec takové úzkosti projevují a co nám může pomoci je překonat? Můžete to vůbec zvládnout sami nebo je potřeba vyhledat pomoc?

Jak může pravidelná praxe jógy zlepšit vaši sportovní výkonnost?

Jóga je komplexní cvičení, které se rovným dílem zaměřuje na tělo i na mysl. Soubor technik, rituálů, zásad a v neposlední řadě také cviků prospívá lidskému pokolení téměř od nepaměti, alespoň co se staré Indie týče. Vedle mnoha dalších mohou z jejích výhod mimo jiné čerpat také sportovci.