Jóga jako přirozenost, v níž staženost nemá místo

Staženost do jógy nepatří. Zpevněný neznamená stažený. Když máte stažené břicho, nemůžete do něho dýchat. Stažené břicho vás nepustí do rotace ani do záklonu. Je třeba hledat přirozenost a rovnováhu. Sledovat, jak dech plyne a netlačit jej.

Může jóga pomoci zlepšit držení těla?

Jóga je známá pro celou řadu výhod. Pokud ale trávíme hodiny v sedě za monitorem počítače, namáháme krk při zírání do telefonu, hrbíme se při tahání těžkých nákupů nebo za volantem našich vozidel, skutečně nám dokáže pomoci napravit pochroumané držení těla?

Kvantita vs. kvalita jógové praxe – co je důležité a proč?

Proč se tedy i v józe stává, že kvalita střídá kvantitu? Tlačíme se mnohdy do pozic, které nám až tak dobře nedělají, či srovnáváme se s ostatními? To je ovšem opak jógy...

Ruce pryč! Anebo ne?

Nedílnou součástí jógové lekce je i dopomoc v pozicích naším učitelem. V některých stylech jógy je to více běžné než v jiných a ne všem to vyhovuje, někomu je ta představa vyloženě nepříjemná. Máme s tímto pocitem jako praktikanti bojovat a nutit se? Určitě ne, sahat na sebe opravdu nemusíte nechat. Ale jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc, možná tomu na chuť přijdete.

8 tipů, proč je dobré na sebe nechat při ásanové praxi sáhnout

 

Kreativita v józe

Praktikujeme stejnou sestavu pozic v ten samý čas každý den. Někdo znalecky přikyvuje: „Jo, jo, to je tapas (disciplína), to je dobré, to já znám.“ Jenomže časem začneme zjišťovat, že při ranní praxi mysl utíká k vaření večeře a povinnostem života. Přestáváme vnímat tady a teď a vlastně se tak trochu začínáme nudit. A právě nyní přichází čas na kreativitu.

Může jóga pomoci zlepšit držení těla?

Jóga je známá pro celou řadu výhod. Pokud ale trávíme hodiny v sedě za monitorem počítače, namáháme krk při zírání do telefonu, hrbíme se při tahání těžkých nákupů nebo za volantem našich vozidel, skutečně nám dokáže pomoci napravit pochroumané držení těla?

Jóga a chodidla: Proč se jóga praktikuje na boso?

Chodidla hrají nejen v józe, ale v celém našem životě nezastupitelnou roli. Jejich špatný stav se odráží na celkovém držení těla, může se projevit kdekoliv na těle různými nesrovnalostmi, bolestmi a asymetriemi, může dokonce zapříčinit bolesti hlavy nebo i beder. Proč jsou vlastně chodidla tak důležitá?

Jóga a pánevní dno: Jak spolu souvisí?

Počátkem života hledáme cesty a učíme se pracovat se všemi svaly, které v těle máme. Postupem času na tyto kroky zapomínáme a spolu s nimi i na to, co jsme dříve uměli. Stáváme se sami sobě cizí a trpíme psychickými i fyzickými problémy. Jednou z takových svalových skupin jsou i svaly pánevního dna. Jak s jejich opětovným uvědoměním pomůže jóga?

Když jóga bojuje s tělem

Pro název tohoto článku mě inspiroval jeden můj kamarád. V „civilu“ byl velmi pokorný a o józe byl schopen zasvěceně hovořit dlouhé hodiny. Ve svých jógových promluvách neopomínal ani ahimsu jako základ jógového přístupu. Co bylo ale zvláštní, v okamžiku, kdy se postavil na podložku, jako by se přeladil do módu „berserk“.

Na co dbát při jógové praxi

Pravidelná jógová praxe prokazatelně prospívá našemu tělu i mysli. Existuje ovšem mnoho rušivých vlivů, které její pozitivní dopady mohou hatit. Stejně tak existují určité zásady, které nám pomohou je eliminovat.