Lotos roste z bahna

Symbolika lotosu je v józe hojně používána a věřím, že pokud chodíte na jógové lekce nebo studujete knihy s jógovou tematikou, tak vám toto úsloví není neznámé. Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak je to myšleno? 

Oheň jako rituální prostředek

Již v pradávných dobách považovali naši předkové oheň za posvátný a byl pro ně symbolem transformace. Ať už během tradičních rituálních cest životem nebo při různých slavnostech a přechodech. Jeho síla spočívá převážně v transformačním potenciálu. Je jedním z pěti elementů.

Sankalpa směřuje mysl

Zasej myšlenku a sklidíš čin. Zasej čin a sklidíš zvyk. Zasej zvyk a sklidíš charakter. Zasej charakter a sklidíš osud. 

(indický filosof Svámi Šivananda) 

Zklidnění a očista kouřovou clonou

Stmívá se brzy, občas mrholí a vzduch je vlhký. Lezavá zima proniká pod nehty a tlačí nás do lůna našich domovů. Dlouhé večery vybízejí ke zklidnění a kontemplaci. V tomto období dlouhých nocí je noření se dovnitř naší přirozeností. Nebraňme se tomu, naopak, vytvořme si prostředí, ve kterém můžeme spočinout v bezpečí, klidu a s důvěrou. Vytvořme si rituály, kdy vonné esence podpoří náš prostor pro hloubání a rozjímání. Vytvořme si kouřovou clonu, do které se můžeme zahalit a zastavit se v momentu přítomného okamžiku.

Rituály v rytmu podzimu

Podzim započatý podzimní rovnodenností je čas, kdy máme tak trochu bilancovat nad tím, co je třeba nechat odejít, čemu se dále věnovat a co změnit…

 

Halloween, Dušičky a Samhain

V tomto článku si povíme, jak – a jestli vůbec – se od sebe liší podzimní svátky Samhain, Dušičky a Halloween. Zjistíme, který z nich byl tím prvním a jak se každý svátek slavil v minulosti a slaví nyní.

Proč se cvičí 108 kol pozdravu slunci?

Súrja namaskár neboli pozdrav slunci je základní jógovou sekvencí, která má tolik podob, kolik existuje různých jógových škol, z nichž mu každá dodává na specifičnosti.

Podzimní rituály tvoří energii a usnadňují přechod mezi ročními obdobími

Podzim je obdobím sklizně, zářivých teplých barev, také ubývajícího světla, častějšího deště a přicházejícího ochlazení. Je proto potřeba sklidit úrodu, zahřát se a připravit na zimu.

Guru, učitel, přítel

Ať už „guruovství“ odmítáme nebo na něm bytostně lpíme, je jisté, že jsme formováni, učeni, přebudovávání již od našeho narození.

Zelený čtvrtek: Symbolika a rituály

Zelený čtvrtek je spojován symbolicky s Velikonocemi a také s vítáním jara. Avšak křesťanská symbolika nemá podle dávných zdrojů spojitost se zelenou barvou, tradice pojednává o pohanské oslavě jara, probouzející se přírodě a také zmrtvýchvstání Ježíše Krista.