Proč je důležité mít vize pro to, aby se nám vyplnily naše sny?

První měsíce nového roku nabízejí spoustu prostoru pro bilancování, zhodnocování toho, jak si v našich životech vedeme, ale i k novým začátkům. Nemusíte se hned tísnit v přeplněných fitness centrech jen proto, že začal nový kalendářní rok. Důležité je vědět, proč jste se vydali právě touto cestou a kam až chcete dojít. Zdá se to být jako docela jasná věc, mnoho z nás ale vlastně ten pravý záměr za svými činy nevidí. Mít jasnou vizi je pro naplnění cíle mnohem důležitější, než bychom si na první dobrou mohli myslet.

Symbol lotosu a jeho význam v józe

Květina lotosu je s jógou nedílně spjata. Nese v sobě silnou symboliku. Jóga totiž ke květině lotosu přirovnává celé lidské tělo. Zvenku i zevnitř.

Rituály vítání slunce, mály a sto osmička

Vyznejte se v 108 (sto osmičkových) rituálech. Cvičte pozdrav slunci, meditujte s málou a nebo zkoumejte, kde všude se posvátné číslo hinduismus nachází.

Význam rituálů v každodenním životě

Možná, že je denně činíme nevědomky. A přitom právě ony se velkou měrou podílejí na tom, že je nám uvnitř dobře. Protože v onu danou chvíli je činíme vědomě – prožíváme je, koncentrujeme se na ně, jsme v nich plně ponořeni. Dávají nám pocit bezpečí, jistoty, představují přístav, do něhož se můžeme z rozbouřených vod každodenního života vracet. Čím by byla každodennost bez rituálů?

Mezi světlem a tmou – pozice symbolu v józe

Filosofie jógy se opírá o důležitý ideový pilíř nebo tezi, která říká: Vše je energie. Energie nepodléhá zániku, neustále se mění. Má různé formy a kvality projevu či latence (nezjevného působení). Platí to pro energii těla, dechu, mysli i „esence“ (átman)....

Vánoční strom –⁠ symbol Vánoc

Většina z nás má Vánoce spojené především s dětstvím. Vzpomínáme, jak maminka začala s pečením cukroví, jak jsme chtěli pomáhat, ale spíše jsme překáželi. Domovem se nesla vůně skořice, vanilky, rumu a pomerančů. V oknech se postupně rozsvěcela světýlka, kolem nás přibývala vánoční výzdoba a vrcholem byl Štědrý večer, kdy se konečně rozsvítil vánoční stromek a pod ním jsme objevili hromadu dárků.

Osobní rituály všedního dne

Často slýchávám, že se nám v evropské kultuře nedostává smysluplných rituálů, ať už čistě osobních, nebo přechodových. Zřejmě to souvisí s rozšiřujícím se ateismem a celkovým odklonem mladé generace od křesťanství a náboženství vůbec. Co to vlastně může být rituál?

Jóga za úplňku a superúplněk

Dne 31.8.2023 bude skutečný superúplněk. Druhý srpnový úplněk nastává ve čtvrtek 31.8.2023 ve 3:35 SELČ. Během tohoto dne bude Měsíc v perigeu, což je nejbližší bod k Zemi na své dráze. A co cvičení jógy a úplněk?

Starověká alchymie indické klasické hudby

Umění indické klasické hudby je založeno na velmi specifickém užití předepsaných hudebních harmonií během různých denních časů (rána, poledne, odpoledne, večera), různého přírodního prostředí a přírodních jevů (pouště, hory, období dešťů či sucha) a samozřejmě během různých stavů mysli...

Mudry: Pouhá gesta, nebo „něco víc“?

Účel těchto gest rukou se může lišit podle tradice – od soustředění jemné energie a přenosu učení prostřednictvím symbolů přes nástroj pro léčení nemocí až dokonce po přisuzování praktických dovedností a psychických schopností! V zásadě jsou však mudry formou neverbální komunikace – „vnějším vyjádřením vnitřního odhodlání“.