Auto-myofasciální uvolnění v ásanách

Jedním z pilířů fasciálního tréninku je auto-myofasciální uvolnění či mobilizace, které mají také proprioceptivní účel, a to s různými pomůckami. V tomto případě s válci a míčky. Tohle je něco, co je pro klasickou jógu stejně jako pro fitness a sportovní oblast trochu nové.

Jak na domácí praxi

Začali jste chodit na jógu. Možná se už nějaký ten pátek účastníte skupinových prostocviků na podložkách. Dokonce několikrát týdně. Nemusíte pozorovat lektora, instrukcím rozumíte a plynule přecházíte z ásany do ásany. Co dál? Jak se vyhnout stereotypu a malinko svou praxi posunout?

10 rad, jak začít s dětskou jógou

Praktikování jógy by dětem mělo přinášet především radost z pohybu. Děti se mohou nenásilnou a zábavnou formou naučit zacházet správně a ohleduplně se svým tělem i emocemi.

Prána vašja jóga

Dynamická praxe jógových ásan, především záklonů se specifickým pozdravem slunci a jemnou praxí  pránájámy...to je prána vašja jóga. Prána vašja jógu budete moci poznat i na Jóga Dnes Konferenci v Praze 21.10.2023, právě s Janou Poláškovou, autorkou článku. 

Hathajóga jako “Matka”?

Z historického hlediska je hathajóga chápána jako jedna z nejstarších forem praktikování jógy. Dnes existuje mnoho stylů, můžeme ale říci, že všechny čerpaly z hathajógy.

Jóga do škol… aneb jak nenápadně dětem jógu ukazovat

Asi se všichni, co máme rádi jógu, shodneme, že v ní vidíme spousty přínosů a kvitujeme, jak je skvělé, že ji máme! Mě osobně trochu mrzí, že se ke mně dostala později než v dětském věku, i když jako malá jsem pohybu měla dost. Samozřejmě dnes víme o józe o moc více než v době mého dětství, takže za mne - vše v pořádku, vše má svůj čas. A právě proto, že vsoučasné době víme více, svým dětem ji nabízím a ukazuji už od narození a vidím, jak je to skvělé, že ji znají – a to je nejdůležitější.

Jógová urputnost

Proč já neudělám pozici s větším rozsahem a stejnou variantu jako provádí kamarádka?“ Existuje vůbec nějaké dokonalé provádění pozic? V čem tkví pokročilost jógy?

Jóga a pánevní dno jako krajina emocí

Název lekce či článku vytvořený spojením slov jóga a pánevní dno je v dnešní době vyhledávaný. A jak mi potvrdila jedna z fyzioterapeutek, nevyhledávají jej, jak by se mohlo na první pohled zdát, pouze ženy, ale ano, i muži. A proč je ono místo, jehož název před lety nemohl být za bílého dne vysloven bez ruměnce na tváři, žádaným místem mapování a zkoumání skrze jógu?

Jóga ve zralém věku

Nadčasová praxe jógy je přístupná lidem všech věkových skupin, včetně seniorů. Jóga pro seniory je způsobem, jak zlepšit jejich fyzickou kondici, udržet si pružnost a sílu a současně získat psychickou pohodu. Tato holistická disciplína nabízí řadu přínosů pro zralé jedince, kteří hledají harmonii a zdraví ve svém životě.

Moudrost jménem hathajóga

Pataňdžaliho „Jógasútra“ je nejstarším dochovaným dílem o józe. Jedná se o výklad jedné ze šesti klasických filosofických škol hinduismu. Každý z nich z jiného úhlu pohledu rozvádí a dotváří učení védských upanišad. Skrývá se zde dávná moudrost, z níž pramení prapůvodní hathajóga.