Jama a nijama – desatero na cestě jógy

Etická pravidla jsou součástí všech společenských systémů. Umožnují společenstvím přežít a rozvíjet se. Patří do všech náboženství, jsou součástí všech politických zřízení.

Uvolněte se v holubím králi

Pozici holubího krále známe většinou jako pozici na „otevírání kyčlí“, ale omezit se při jejím provádění jen na tento cíl by byla velká škoda...

Máte se opravdu rádi, znáte svoji sebehodnotu?

Sebeláska a sebehodnota, jsou jedny z nejdůležitějších témat našeho života. Dalo by se říct, že je to alfa a omega spokojeného žití. Ať už se jedná o vztahy, práci, naše sny, cíle nebo obecný pohled na svět, vše se odvíjí od toho, jestli se máme rádi a známe svoji hodnotu.

Jóga Dnes leden/ únor je na stáncích

Lednové vydání časopisu Jóga Dnes vás zahřeje na duši nejen niterným rozhovorem s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou, v němž například odhaluje, jak může být komplikovaný vztah křesťanství a jógy, co ji trápilo v mládí a zda se k její profesi hodí červený lak na nehty, ale i novými, inspirativními tématy z oblastí - cvičení, jóga, dýchání, psychologie, meditace a zdravý životní styl, cestování.

Tak hluboký odpočinek…restorativní jóga

Být v relaxační jógové pozici 15–20 minut vypodložen jógovými pomůckami, jako jsou bolster, kvádr, deka, oči zakryté vonným polštářkem, pocítit jemně rozprášený aura parfém Bio-Bachovek proti stresu a nechat mysl splynout s vibrací tibetské mísy – zážitek, na který se nezapomíná.

Pozice na rukou a jak na ně?

V poslední době se se stojkami doslova roztrhl pytel. Občas to vypadá, že každý jogín znalý schopností svého těla a disponující stabilníma nohama chce do cvičení rovnocenně zapojit i horní polovinu těla. A opravdu to jde. Vyžaduje to jen pravidelný trénink a jistou dávku případné trpělivosti.

Vírabhadrásana – bojovník 1, 2, 3

Podle indické mytologie byl Vírabhadra velký bojovník a hrdina – i proto se objevuje dvojí překlad ze sanskrtu, kdy se poloze říká bojovník i hrdina. V józe se praktikují tři fáze polohy bojovníka (hrdiny) a všechny jsou namáhavé. Podporují vnitřní sílu a odhodlání, posilují celé tělo.

Význam dechu v józe: Proč na něm tak záleží?

Samotný význam termínu „jóga“ hovoří o uvedení do jednoty a harmonie. V praxi jógy jde o prolínání protikladů a dosažení jednotky těla a mysli kombinací úsilí a odevzdání. V mnoha jógových textech se píše o tom, že jóga omezuje změny a výkyvy mysli, praktikující se snaží zklidňovat svou mysl a protahovat tělo kombinací vytrvalosti a nepřipoutanosti neboli neulpívání. To umožňuje zakusit vnitřní zklidňování, jakousi transformaci, a spojení.

Džala nétí - očista nosu

Poslední, šestou šatkarmou je nétí. Nétí je proces čistění nosních dutin pomocí slané vody (džala nétí) nebo gumové hadičky (sútra nétí). Vzduch, který dýcháme, není připraven pro přímý vstup do plic. Je obvykle příliš studený a plný nečistot. Funkcí nosu je tedy připravit vzduch v dostatečné kvalitě pro vstup do našich plic.

Jógové studio v Ústí nad Labem: EvianYoga

Jsme EvianYoga studio, jedinečný prostor pro nadšence jógy a relaxace, nacházející se v samotném středu krajského města Ústí nad Labem. Naleznete nás na adrese: Špitálské náměstí 3, Ústí nad Labem 400 01.