Poloha bohyně – utkata konásana

Silná stojná ásana, v níž se spodní část těla nachází v širokém dřepu a paže jsou zvedány do výše ramen. Je spojována s hindskou bohyní Lakšmí, která symbolizuje bohatství, prosperitu a plodnost. Říká se, že praktikování polohy v člověku tyto vlastnosti kultivuje.

Dvě křídla jogové disciplíny: Abhyāsa a Vairāgya

Abychom mohli ztišit pohyby ve vědomí, a zažít vnitřní klid, hovoří mudrc Patanjali v Sútře 1.12 o dvou pilířích jogové disciplíny a to o praxi (abhyāsa) a nepřipoutanosti (vairāgya), které se vzájemně doplňují a podporují, a tvoří celistvý přístup na cestě k poznání svého Já.

V čem nám prospívá chůze naboso?

Existuje mnoho tvrzení popisujících, jak může odkládání bot zlepšit sílu a rovnováhu, vyřešit onemocnění kyčlí, zad nebo kolen a zabránit bolestivým deformacím nohou, jako jsou vbočené palce nebo spadlé klenby. Proč a v čem nám prospívá?

Jak chytit meditaci za ten správný konec?

Asi každý člověk, který se někdy začal zabývat meditací, si v hlavě procházel otázky typu: „Jak dlouho mám meditovat?“, „Mám mít oči otevřené, nebo zavřené?“, „Měl/a bych se zaměřit na dech nebo zpívat mantru?“, „Mám vizualizovat čakry, nebo zcela vyprázdnit svou mysl?“

 

Václav Krejčík o vzniku své nové knihy

V dubnu spatřila světlo světa nová interaktivní kniha Václava Krejčíka Deník pro meditační čtení a psaní. Nejde o klasickou knihu, ale o nástroj, se kterým se naučíte pracovat se svou myslí. Díky tomu se posunete na své cestě za štěstím a váš život získá na kvalitě. Přečtěte si, co Vaška ke vzniku této knihy vedlo.

Jóga vážně není „jen“ móda!

Doby, kdy byla jóga vyloženě módní záležitostí, a to převážně díky celebritám, které s ní začínaly, jsou pryč a stal se z ní skutečně životní styl mnohých z nás.

Pozvánka na akci: Yoga & Fyzio FEST

Přijměte naše nejsrdečnější pozvání na unikátní festival Yoga & Fyzio FEST!

5. - 6. 8. 2023 - Areál bývalého dolu Barbora, Karviná

Jóga a já: Kateřina Hilerová

Začala jsem přes její fyzický aspekt, ale brzy jsem pochopila, že když do života přijmu i její další stránky, nesmírně mě to obohatí. Moje nynější praxe se vlastně odehrává především mimo jógamatku, ale i na ásany si najdu čas každý den - dělají totiž dobře mému tělu i mysli.

Zažijte smyslů-plné léto s časopisem Jóga Dnes (vychází 27.6.2023)

Prázdninové vydání lifestylového časopisu Jógy Dnes vychází již 27.6.2023 a letní atmosféra z něj jen čiší. V hlavním tématu jsme svou pozornost upřeli nejen na smysly, smyslnost, ale i na prožitky, rituály, relaxaci – zkrátka přinášíme všemožné nápady, poznatky a tipy, jak si léto užít opravdu smyslu-plně.

Restorativní jóga aneb jak zklidnit mysl po náročném dni

Restorativní jóga je vynikající způsob, jak si ulevit od stresu a užít si dlouhé meditativní úseky. Mějte trpělivost a vychutnávejte si uvolnění těla, skrz které přichází klid do mysli.