Širšásana (stoj na hlavě)

Stoj na hlavě je velmi často nazýván královnou jógových ásan. Zvládnutí této pozice přináší blahodárný účinek našemu tělu i mysli. Obrácený stoj působí podobně, jako když otočíme přesýpací hodiny, aby se čas opět rozběhl zpátky.

 

Růst a jeho fáze – Stabilita

Evropa prošla dvěma světovými válkami a tato zkušenost se stala hlavním mezníkem k posunutí našeho myšlení o kousek dál. Tyto krize nám umožnily pochopit, že ať příslušíme k jakékoli kulturní, náboženské, politické, názorové nebo rasové skupině, či nepříslušíme, všichni bez rozdílu, jsme lidé....

Pránájáma – umění využití dechu podle jógy

Pránájáma, často označovaná jako dechové techniky, je nedílnou součástí tradiční jógy. Školy, které se hlásí k tomuto odkazu, vycházejí z metodiky, kterou v 1. tisíciletí př. Kr. vytvořil a popsal ve svém díle Jóga sútra učenec jménem Pataňdžali.

Jóga a pánevní dno jako krajina emocí

Název lekce či článku vytvořený spojením slov jóga a pánevní dno je v dnešní době vyhledávaný. A jak mi potvrdila jedna z fyzioterapeutek, nevyhledávají jej, jak by se mohlo na první pohled zdát, pouze ženy, ale ano, i muži. A proč je ono místo, jehož název před lety nemohl být za bílého dne vysloven bez ruměnce na tváři, žádaným místem mapování a zkoumání skrze jógu?

Jóga pro teplé letní dny

Slunce, světlo, teplo. Základní předpoklady růstu a života rostlin. V tom se od nás lidí neliší. Podobně jako zvířata, až na výjimky, kterým se daří v chladu a temnu. Jen my lidé máme kromě toho dar uvažování a uvědomování si sebe sama, identifikování toho, co cítíme, a pojmenovávání toho, co vnímáme.

Může jóga pomoci zlepšit držení těla?

Jóga je známá pro celou řadu výhod. Pokud ale trávíme hodiny v sedě za monitorem počítače, namáháme krk při zírání do telefonu, hrbíme se při tahání těžkých nákupů nebo za volantem našich vozidel, skutečně nám dokáže pomoci napravit pochroumané držení těla?

Majurásana (pozice páva)

Vznešená pozice páva posiluje celé tělo, aktivuje nervový i kardiovaskulární systém a posiluje rovnováhu těla.

Ručník na jógovou podložku: Jaký je to protiskluzový pomocník a jaké jsou jeho výhody?

Pokud jste jógu již někdy zkoušeli, pravděpodobně víte, jak důležitá je správná opora a stabilita během cvičení. Jedním z užitečných doplňků, které vám mohou pomoci dosáhnout lepšího výkonu a pohodlí, je ručník na podložku. Protiskluzový ručník se stává stále populárnějším nástrojem mezi jógovými nadšenci. V tomto článku si přiblížíme, co je to ručník na podložku, jak se používá a jaké jsou jeho hlavní výhody.

Jóga a já: Aneta S. Králová

Ráda bych ukázala, že Jóga pro zdravá záda rozhodně nemusí být nuda a že se můžeme i bezpečně hýbat celkem odvážně. 

Jóga nidra - aktivní hluboký spánek pro duševní zdraví

Charakteristickým rysem jóga nidry je systematická rotace vědomí v těle, která vznikla z tantrické praxe nyasa (což znamená „umístit“ nebo „vzít mysl do konkrétního bodu, místa“). Nyasa byla praktikována v sedě a  zahrnovalo použití specifických manter, které byly směřovány, prožívány na různých částech těla.