Listopad: měsíc ve znamení hlubokého nádechu

Listopad je měsícem, kdy se nám nejvíce vyplatí starat se o své plíce. S nimi nedílně přichází prvek kovu a položení si otázek: „Co nemohu rozdýchat? Kde jsem na sebe moc přísný?“ A tak se pojďme společně podívat na to, čím můžeme své tělo podpořit, jaké bylinky a jídlo zvolit a jakou praxi do měsíce listopadu zařadit.

Rýže se špenátem „Palák čával“

Vyzkoušejte náš hřejivý ájurvédský recept na lahodnou špenátovou rýži, kterou můžete podávat jako hlavní chod i jako přílohu. 

Osobní rituály všedního dne

Často slýchávám, že se nám v evropské kultuře nedostává smysluplných rituálů, ať už čistě osobních, nebo přechodových. Zřejmě to souvisí s rozšiřujícím se ateismem a celkovým odklonem mladé generace od křesťanství a náboženství vůbec. Co to vlastně může být rituál?

Jak na domácí praxi

Začali jste chodit na jógu. Možná se už nějaký ten pátek účastníte skupinových prostocviků na podložkách. Dokonce několikrát týdně. Nemusíte pozorovat lektora, instrukcím rozumíte a plynule přecházíte z ásany do ásany. Co dál? Jak se vyhnout stereotypu a malinko svou praxi posunout?

Trátaka: co to je a odkud pochází –1. část

Trátaka je světoznámá technika, která se provádí v mnoha naukách či náboženstvích, ačkoliv je mnohdy nazývána různě. V tradičním hathajógovém textu Gheranda Samhita je zařazena jako jedna ze šesti očistných technik.

Jógová sestava pro zdravá záda

 

Neznám snad nikoho, koho by někdy netrápily bolesti zad. A je jedno, jestli je mladý, ve středním věku či důchodu. Náš životní styl určuje, jak se cítíme, a co si budeme povídat, dnešní uspěchaná doba tomu zdraví moc nepřeje. Jsme zahlceni prací, většina z nás celé dny tráví u psacího stolu v ne zrovna správné poloze. Pokud máme k tomu ještě rodinu a jiné povinnosti, je těžké najít si čas na sebe, cvičení, relaxaci… na všechny ty malé, ale tak důležité věci, které nám pomůžou sedavý styl života a časté stresové situace vybalancovat.

Listopadové vydání lifestylového časopisu JD se věnuje pláči, smíchu a zdravým zádům

Blíží se prosincové svátky, na obloze ubývá slunečního svitu a dny se krátí. Den je krátký, noc dlouhá… Přichází období, kdy se mysl začíná zabývat svými emocemi a Jóga Dnes je u toho. Nové vydání vychází 2.11.2023.

Zvedání bránice - uddíjana bandha

„Uddíjana bandha je pravým požehnáním pro lidstvo. Přináší zdraví, sílu a dlouhověkost každému, kdo ji provádí“, dodává Svámí Šivananda k praktikování uddíjana bandhy. 

Jógové studio v Teplicích: Jóga.

Jógové studio - “Jóga.”, které nikdy nebylo v plánu, bylo otevřeno v roce 2017. Najdete u nás rozličné styly jógy se zkušenými lektorkami. Speciální akce a jógové workshopy i s externími hosty jsou samozřejmostí. Studio má prostornou šatnu, zázemí s kuchyňkou a sál poskytující dostatek prostoru pro Vaši praxi.

Praktikuješ si? Aneb jak nesklouznout k mechanickému žití

„Praktikuješ si?“ zeptala se mě na konci telefonického rozhovoru lektorka, moje učitelka. „Ano,“ odpověděla jsem nejistě. Vnímala jsem totiž, že to poslední dobou není úplně ono, a její otázka spustila kolotoč emocí.