Tradiční jógové texty: Bhagavadgíta

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jógínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější jógové texty minulosti.

Ájurvéda a 6 chutí

Podle ájurvédy obsahuje každá potravina alespoň jednu chuť: slanou, sladkou, kyselou, hořkou, trpkou a ostrou. Pro vnitřní rovnováhu těla, ducha i mysli by každé naše jídlo mělo obsahovat tyto chuti.

Čočkový salát s mladou cibulkou

Saláty rozhodně nepatří jen k létu. Dopřát si je můžete i s příchodem podzimu. Stačí vybrat ty správné suroviny a chutě, které se k prvním chladným dnům budou skvěle hodit, a rychlý zdravý oběd nebo večeře je na světě!

Umění učit, to je vzdělávací program Instruktor jógy/ Yoga Teacher

Komplexní vzdělávací program INSTRUKTOR JÓGY, který začíná v 15.2.2024, je uceleným programem pro všechny, kteří se chtějí naučit učit jógu, dozvědět o hloubce jógy nebo se rozvinout v rámci vlastního seberozvoje. Je možné studovat verzi 150 hodin - akreditace MŠMT a nebo 200 hodin - akreditace MŠMT i Yoga Alliance.

Léčivá síla kaštanů

Jen co na podzim začaly padat kaštany, babička nám vždy jeden strčila do kapsy. Říkala pro zdraví a pro štěstí. My jsme z nich vyráběly různé postavičky, zvířátka a později podzimní dekorace. Máte-li již svůj kaštanový věnec hotový, můžete sami na sobě vyzkoušet i jejich léčivou sílu.

Pravidelná jógová praxe posiluje imunitu a snižuje náchylnost k nemocem, potvrdila věda

Zkuste si na podzim nebo v zimě, které jsou sezónou respiračních onemocnění, provést malý soukromý průzkum. Zeptejte se nemocných na pravděpodobného původce jejich stavu nejspíš se vám sejde několik podobných odpovědí – totiž, že ačkoliv tomu tak nutně nemusí být vždy, většinou na nás nějaký vir či bakterie skočí ve chvíli, kdy: málo spíme, špatně jíme, nedostatečně odpočíváme, jsme zkrátka ve stresu

Jógová sestava pro lepší usínání

Stává se vám, že jste po celém dni opravdu unavení, sotva se držíte na nohou, ale jakmile ulehnete do postele, nedaří se vám usnout?

Auto-myofasciální uvolnění v ásanách

Jedním z pilířů fasciálního tréninku je auto-myofasciální uvolnění či mobilizace, které mají také proprioceptivní účel, a to s různými pomůckami. V tomto případě s válci a míčky. Tohle je něco, co je pro klasickou jógu stejně jako pro fitness a sportovní oblast trochu nové.

Pránájáma pro transformaci podmíněných vzorců

Pránájáma je zaměřená na práci s energií, trénink dechových technik, které v určitých oblastech těla podporují proudění specifických typů energie a samozřejmě, stejně jako celý systém jógy - na očistu prastarých vzorců podmíněného chování fungování. 

Sladký kuskus na perský způsob

Tento orientální pokrm s vůní skořice se může stát výbornou snídaní a nebo dezertem podzimních a zimních dní. Místo čerstvého ovoce můžete použít ovoce sušené a ubrat na přidaném cukru.