Co tě nezabije…

Za život se setkáme se spoustou výzev, se kterými se každý musíme vypořádat svým způsobem. Děláme to tak, jak nejlépe dovedeme. Někdo je opatrný, jiný taktizuje, další jde do všeho po hlavě. Mnohé závisí na tom, co si v sobě neseme ve vínku od narození, takový mix obou našich rodičů.

Podzim aneb jak zahřát tělo a posílit imunitu pomocí jídla a doplňků stravy

Začal říjen a zatímco září se většinou nese v duchu nových začátků a babího léta, říjen už je znamením opravdového podzimu, tmavých večerů a spadaného listí na cestách.

Trátaka: praktický návod na meditaci – 2. část

V minulém článku jsme se věnovali teoretickému vysvětlení trátaky a dnes se zaměříme na praktické provedení. Budeme se zabývat jejím prvním stupněm, bez jehož dokonalého zvládnutí nemá smysl pokračovat dál. Konkrétně se zaměříme na kombinaci vnější a vnitřní trátaky, kdy člověk hledí na vybraný předmět po určitou dobu bez mrkání a poté hledí na stejný předmět se zavřenýma očima.

Šípky –⁠ plody podzimu

Spolu s přicházející zimou vstupujeme do období, kdy se náš organismus musí popasovat s množstvím virů, jejichž síla se stupňuje na základě změny klimatických podmínek, a obecně s větším rizikem snížené obranyschopnosti organismu. Jak nám s tímto mohou pomoci plody růže šípkové alias šípky?

Padmásana – pozice lotosu

Jógin, jež sedí v pozici lotusu, nadechuje skrze nádijan a plní je pránou, dosáhne osvobození, o tom není žádných pochyb.“ Hathapradípika 1.49

Ulpět lze na ledasčem

Je tomu 20 let, co jsem dostal vnuknutí, že jedině jógová cesta dá mému životu smysl. Do té doby jsem „jógu“ pouze cvičil, protože to mě bavilo. O jógu jako životní způsob jsem se raději nezajímal...

Listopad: měsíc ve znamení hlubokého nádechu

Listopad je měsícem, kdy se nám nejvíce vyplatí starat se o své plíce. S nimi nedílně přichází prvek kovu a položení si otázek: „Co nemohu rozdýchat? Kde jsem na sebe moc přísný?“ A tak se pojďme společně podívat na to, čím můžeme své tělo podpořit, jaké bylinky a jídlo zvolit a jakou praxi do měsíce listopadu zařadit.

Rýže se špenátem „Palák čával“

Vyzkoušejte náš hřejivý ájurvédský recept na lahodnou špenátovou rýži, kterou můžete podávat jako hlavní chod i jako přílohu. 

Osobní rituály všedního dne

Často slýchávám, že se nám v evropské kultuře nedostává smysluplných rituálů, ať už čistě osobních, nebo přechodových. Zřejmě to souvisí s rozšiřujícím se ateismem a celkovým odklonem mladé generace od křesťanství a náboženství vůbec. Co to vlastně může být rituál?

Jak na domácí praxi

Začali jste chodit na jógu. Možná se už nějaký ten pátek účastníte skupinových prostocviků na podložkách. Dokonce několikrát týdně. Nemusíte pozorovat lektora, instrukcím rozumíte a plynule přecházíte z ásany do ásany. Co dál? Jak se vyhnout stereotypu a malinko svou praxi posunout?