Lekce jógy pro tři guny - tamas, radžas a sattva

Zveme vás na jógový speciál vhodný pro všechny, které zajímá jóga. Speciál proběhne v Energy Studiu v pátek 8.12. od 18.00 hodin s Klárou Moravcovou - téma teorie i praxe GUN. Seznamte se s nimi a vnímejte jejich zařazení do jógové lekce. 

Posilujme imunitu

Podzim přináší chladné a sychravé počasí - sychravé počasí přináší nachlazení a virózy. Posilování imunity je zapotřebí v tomto období asi nejvíce, proto zkusme kromě vitamínů i něco navíc...

Mrazivý úplněk - meditujte pro opuštění starého s vizí nového

V pondělí 27.11.2023 v 10:16 hodin (SEČ) nastává úplněk v Blížencích. Znamení je protknuto vzdušným elementem a tak tento tvz. Purpurový, Mrazivý, Bobří úplněk pomáhá odnášed od každého to, čeho se člověk chce zbavit. Očišťuje. Otevírá prostor pro nové, aby mohlo být zaseto.

Ájurvéda a typy stravy

Rozdělení ájurvédských typů stravy dle gun - sattvická, radžastická a tamastická...prozkoumejte a zjistěte, kterou stravu konzumujete nejvíce. 

Krémová česnečka

Autoři kuchařek Jíme zdravě pro vás připravili recept na krémovou česnekovou polévku, která vás zasytí a prohřeje i v těch nejchladnějších zimních dnech. Tento sezónní recept a mnoho dalších najdete v kuchařce Jak jíme zdravě v zimě.

Sarvangásana (pozice svíčky)

Zvednutí dolních končetin nad hlavu má omlazující a oživující efekt. Celé vnitřní prostředí těla se provětrá a čerpá tak novou energii. I v mysli se vše obrátí a když se pak zvednete, můžete vidět vše z jiného úhlu. 

Jógový reatreat v praxi - Bali a Jáva

Emoce, prožitky, zkušenosti, přátelství, slunce, voda, neznáme i známé, jóga, jóga, jóga v různých podobách a na různých místech...to jsou jógové dovolené, tvz. retreaty. Jak vypadá v praxi? Podívejte se na Bali a Jávu.

Dech může fungovat jako prevence i léčba duševních poruch, tvrdí vědci z Dánska

Způsob, jímž dýcháme, může ovlivnit stav naší mysli, což ovšem zná/ví/tuší každý, kdo se věnuje józe. Jóga nás učí obracet k dechu pozornost, vážit si ho, stávat se díky němu vnímavějším k sobě samým i k ostatním. Tuto skutečnost potvrdili i vědci z Dánska. Podle nich se vědomé dýchání významně podepisuje na mentální pohodě a duševním zdraví, na správném fungování mozku.

Baddha kónásana (pozice motýlka): Proč je tak skvělá?

Kdybych si musela vybrat jednu jedinou pozici, kterou budu provádět každý den, byla by to pozice motýlka vsedě – baddha kónásana, dodává lektorka jógy Dara Rakovčík.

Tradiční jógové texty: Bhagavadgíta

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jógínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější jógové texty minulosti.