Pozice na rukou a jak na ně?

V poslední době se se stojkami doslova roztrhl pytel. Občas to vypadá, že každý jogín znalý schopností svého těla a disponující stabilníma nohama chce do cvičení rovnocenně zapojit i horní polovinu těla. A opravdu to jde. Vyžaduje to jen pravidelný trénink a jistou dávku případné trpělivosti.

Vírabhadrásana – bojovník 1, 2, 3

Podle indické mytologie byl Vírabhadra velký bojovník a hrdina – i proto se objevuje dvojí překlad ze sanskrtu, kdy se poloze říká bojovník i hrdina. V józe se praktikují tři fáze polohy bojovníka (hrdiny) a všechny jsou namáhavé. Podporují vnitřní sílu a odhodlání, posilují celé tělo.

Význam dechu v józe: Proč na něm tak záleží?

Samotný význam termínu „jóga“ hovoří o uvedení do jednoty a harmonie. V praxi jógy jde o prolínání protikladů a dosažení jednotky těla a mysli kombinací úsilí a odevzdání. V mnoha jógových textech se píše o tom, že jóga omezuje změny a výkyvy mysli, praktikující se snaží zklidňovat svou mysl a protahovat tělo kombinací vytrvalosti a nepřipoutanosti neboli neulpívání. To umožňuje zakusit vnitřní zklidňování, jakousi transformaci, a spojení.

Džala nétí - očista nosu

Poslední, šestou šatkarmou je nétí. Nétí je proces čistění nosních dutin pomocí slané vody (džala nétí) nebo gumové hadičky (sútra nétí). Vzduch, který dýcháme, není připraven pro přímý vstup do plic. Je obvykle příliš studený a plný nečistot. Funkcí nosu je tedy připravit vzduch v dostatečné kvalitě pro vstup do našich plic.

Jógové studio v Ústí nad Labem: EvianYoga

Jsme EvianYoga studio, jedinečný prostor pro nadšence jógy a relaxace, nacházející se v samotném středu krajského města Ústí nad Labem. Naleznete nás na adrese: Špitálské náměstí 3, Ústí nad Labem 400 01. 

Leden: měsíc ve znamení močového měchýře a vody

A je to tady. První měsíc nového roku, který jde ruku v ruce s elementem vody a funkcí močového měchýře, jemuž budeme v tomto díle věnovat pozornost. Leden je jinovým časem, kdy se všechna energie uchovává a pohyb směřuje dolů. Dáváte-li si na Nový rok předsevzetí, že se o sebe budete lépe starat a věnovat vyšší pozornost svému zdraví, tak je tato série dílů pro vás ta pravá. Jdeme na to.

Význam rituálů v každodenním životě

Možná, že je denně činíme nevědomky. A přitom právě ony se velkou měrou podílejí na tom, že je nám uvnitř dobře. Protože v onu danou chvíli je činíme vědomě – prožíváme je, koncentrujeme se na ně, jsme v nich plně ponořeni. Dávají nám pocit bezpečí, jistoty, představují přístav, do něhož se můžeme z rozbouřených vod každodenního života vracet. Čím by byla každodennost bez rituálů?

Silvestr jako další kapitola

Příběhy jsou krásné. A nejkrásnější je ten, který píše náš vlastní život. Je jen na nás, jaký bude. Zda se bude jednat o komedii, drama, nebo pohádku. To, co můžeme ovlivnit, máme v rukou. To, co ovlivnit nemůžeme, máme pustit a nechat jít.

Silvestrovské chuťovky: Polentové mini pizzy s parmezánem a sušenými rajčaty

Pizza je rychlé a vděčné jídlo pro všechny, minipizzy jsou stejně tak rychlé a vděčné pochoutky na nejrůznější posezení. Pojďte je ale udělat jinak - bez listového těsta! Vytvoříte tak mnohem zdravější verzi, v žádném případě ne ale méně chutnější.

Powerjóga - cesta mírumilovného bojovníka, cesta k radosti a uvolnění

Proč prožívat myšlenku ega, že je stále potřeba se zlepšovat a být lepší, protaženější a silnější, když už na určité úrovni vše funguje.