Velikonoce: Jak konat dobro pro dobro

Jógové učení s křesťanstvím zdánlivě nesouvisí. Jen ZDÁNLIVĚ. A dokladem této zdánlivosti jsou právě Velikonoce – největší křesťanské svátky, které se i pro nepraktikující katolíky pojí s celou řadou tradic, jež pocházejí ještě od našich pohanských předků. Co je ale tím, co Velikonoce spojuje s jógou? Pomlázka, beránek, mazanec? Ne. Síla lásky a oběti pro všeobecné blaho – čin, jejž Ježíš vykonal pro celé lidstvo.

Náboženství Indie: Hinduismus

Oblast, na které se rozkládá dnešní Indie, je neuvěřitelně nábožensky bohatá a různorodá. Mnoho světových náboženství tu dokonce vzniklo a dodnes je náboženský život v této zemi velmi silný. Pojďme se postupně podívat na nejrozšířenější indická náboženství, a jak se prolínala s jógou.

Hinduismus a Bůh v józe

Indie nikdy neměla potřebu definovat či pojmenovávat své náboženství, natož stanovovat ústřední církevní autoritu. Přesto v bílém plášti evropské vědy, ve snaze pojmout složitou a mnohotvárnou náboženskou scénu indického poloostrova, vznikl termín hinduismus, jež má označovat třetí nejrozšířenější náboženství světa. Ve skutečnosti se ale dá hinduismus označit za plnohodnotné náboženství, tak jak jej Evropan chápe, až ve svých konkrétních podobách.

Dějiny Adama a Evy – Od ráje k apokalypse

Posvátný příběh stvoření kosmu a prvního člověka tvořící pilíř všech tří západních náboženských tradic – judaismu, křesťanství a islámu, býval žitou praxí našich předků. Dnes je pouhým objektem zájmu a manipulace filozofů, teologů a dalších vědců, jež sami sebe považují za objektivní. Přesto právě příběh o Adamovi a Evě zásadním způsobem ovlivnil myšlení západního člověka.

Náboženství Indie: Sikhismus

Oblast, ve které se rozkládá dnešní Indie, je neuvěřitelně nábožensky bohatá a různorodá. Mnoho světových náboženství tu dokonce vzniklo a dodnes je náboženský život v této zemi velmi silný. Pojďme se postupně podívat na to, která náboženství jsou tu nejrozšířenější a jak se prolínala s jógou.

Náboženství Indie: Islám

Oblast, kde se rozkládá dnešní Indie, je neuvěřitelně nábožensky bohatá a různorodá. Mnoho světových náboženství tu dokonce vzniklo a dodnes je náboženský život v této zemi velmi silný. Zatím jsme se zmínili o hinduismu, buddhismu, džinismu a pársismu. V chronologickém pořadí nyní následuje islám.

Pársismus

Oblast, kde se rozkládá dnešní Indie, je neuvěřitelně nábožensky bohatá a různorodá. Mnoho světových náboženství tu dokonce vzniklo a dodnes je náboženský život v této zemi velmi silný. Pojďme se postupně podívat na nejrozšířenější indická náboženství, a jak se prolínala s jógou (nebo jógami).

Džinismus

Oblast, na které se rozkládá dnešní Indie, je neuvěřitelně nábožensky bohatá a různorodá. Mnoho světových náboženství tu dokonce vzniklo a dodnes je náboženský život v této zemi velmi silný. Pojďme se postupně podívat na nejrozšířenější indická náboženství a způsob, jakým se prolínala s jógou (nebo jógami).

Buddhismus

Oblast, na které se rozkládá dnešní Indie, je neuvěřitelně nábožensky bohatá a různorodá. Mnoho světových náboženství tu dokonce vzniklo a dodnes je náboženský život v této zemi velmi silný. Pojďme se postupně podívat, na nejrozšířenější indická náboženství a jak se prolínala s jógou (nebo jógami).

Jóga a buddhismus 1. díl

„Pro mudrce je vše utrpení,“ napsal Pataňdžali ve svém pojednání Jógasútra, když dávno před ním Buddha konstatoval, že vše je strastiplné a pomíjivé. Rovnice existence = utrpení, je hlavní myšlenkou všech indických úvah po upanišadách a tvoří také pojítko mezi jógou a buddhismem, dvěma sesterskými tradicemi, jež se vyvíjely v duchovní kultuře staré Indie.