Jóga a paragrafy (zájezdy a pobyty)

Nabídka jógových studií se neomezuje na lekce konané podle rozvrhu přímo ve studiích, cvičit můžeme také doma podle videí nebo přímo on-line, zúčastnit se lze intenzivnějšího semináře či na pár dnů vyrazit na jógový pobyt nebo zájezd. Pro jógová studia i účastníky takových pobytů je přitom dobré vědět, na co si dát pozor.

Jóga a právo (prostory, bezpečnost a hygiena)

Cvičení jógy se zpravidla, i když však nikoliv výlučně, odehrává v nějakém cvičebním sále. Prostor je proto dalším oříškem, který lektor jógy nebo majitel jógového studia řeší. A s ním spojené otázky bezpečnosti, hygieny a služeb jako takových se týkají i lekcí pod širým nebem.

Jóga a paragrafy (jména, značky, osobnosti)

Podobně jako právo chrání osobní údaje, chrání také osobnost, tedy dobré jméno člověka. A podobně chrání i dobré jméno firem a institucí. Ani jedno, ani druhé není možné brát si do úst zcela bez omezení.

Jóga a paragrafy (osobní údaje)

Osobní údaje jsou zpravidla všude tam, kde se vyskytují nějaké osoby. Tedy i na lekcích jógy nebo akcích, které jsou s jógou nějak spojené. Měli bychom proto vědět, jak s nimi správně nakládat.

Jak otevřít jógové centrum?

Otevření menšího centra (ale i velkého) umožňuje provozovateli být svobodný a nezávislý. Je třeba pěstovat víru v sebe sama, své schopnosti, možnosti a vydržet i poklesy, které jsou přirozené ve vývoji firmy. Propady jsou součástí vzestupu, a tak je nutné, aby přišly slabší chvíle, ve kterých se projeví naše přesvědčení o záměru celého projektu. 

Jóga a paragrafy (fotografie a videa)

V době, kdy se komunikace mohutně přesouvá na sociální sítě, které jsou podporované blogy a weby, je namístě si připomenout, co obnáší zacházení se zmíněnými díly. Tímto způsobem totiž komunikují nejen jógová studia, ale také jednotliví lektoři či lektorky.

Jóga a paragrafy (náležitosti pracovních smluv)

Většina lektorek a lektorů spolupracuje s jógovými studii na základě živnostenského oprávnění, své služby fakturují a jednají tedy jako dodavatelé. Někteří jsou však vůči studiu ve vztahu pracovněprávním (podle zákona 262/2006 Sb., zákoníku práce). 

Jóga a paragrafy (odpovědnost za škodu)

Nový seriál o paragrafech v souvislosti s instruktorskou činností, s provozováním jógového centra, nebo práva samotných klientů přináší nový seriál právního minima na JÓGA DNES.CZ.