Udždžají: Tajemství a význam „vítězného dechu“

Termín „udždžají“ v sanskrtu sestává z kombinace slov jako je „vítězství“, „otroctví“, „svázání“, „vzhůru“ a „rozšiřování“. Jejich celek naznačuje pocit moci a povznesení, vypovídá o vítězství, úspěchu, dobytí nebo o získání dobytím. Doslova znamená „ten, kdo vítězí“, jedná se tedy o „dech vítězství“.

Tři blokády proudění kundaliní: granthi neboli jógové uzly

Prána je jemná životní síla, energie, jež do nás vchází skrze mysl i tělo. Proudí tělem a tento přirozený rytmus podporuje kombinace správného pohybu, dýchání, jídla a jednání. Pokud je vše v rovnováze, pociťujeme klid, souznění a uvědomění. Jógová praxe umožňuje vnímat tok prány, pracovat s emocemi i tendencemi mysli a postupně uvnitř navozovat harmonii a rovnováhu.

O dechu: energie, postura i něco víc

Dech ovlivňuje posturu, dech ovlivňuje mysl, a mysl ovlivňuje posturu i dech. Nelze rozdělovat, tak jako v 17. století Descartes, člověka na části, ale je třeba vnímat celistvost a hlubokou moudrost, která je v celku uložena.

Jak dýchat v ásanách?

Často se řeší jak dýchat při cvičení ásan. Někdo doporučuje dýchat do plného nádechu a výdechu, někdo jenom hrudníkem a pouze udždžají dechem, jiný radí třeba jen nádech nosem a výdech ústy. Jaká je správná odpověď?

Neuromechanika muder a prána mudry

Mudry jsou gesta, která slouží k vnitřní komunikaci. Vyvažují a propojují jednotlivé části těl, a především v jemněhmotné anatomii, která vzešla z tantry, obaly člověka (kóši)...

Význam dechu v józe: Proč na něm tak záleží?

Samotný význam termínu „jóga“ hovoří o uvedení do jednoty a harmonie. V praxi jógy jde o prolínání protikladů a dosažení jednotky těla a mysli kombinací úsilí a odevzdání. V mnoha jógových textech se píše o tom, že jóga omezuje změny a výkyvy mysli, praktikující se snaží zklidňovat svou mysl a protahovat tělo kombinací vytrvalosti a nepřipoutanosti neboli neulpívání. To umožňuje zakusit vnitřní zklidňování, jakousi transformaci, a spojení.

Dech může fungovat jako prevence i léčba duševních poruch, tvrdí vědci z Dánska

Způsob, jímž dýcháme, může ovlivnit stav naší mysli, což ovšem zná/ví/tuší každý, kdo se věnuje józe. Jóga nás učí obracet k dechu pozornost, vážit si ho, stávat se díky němu vnímavějším k sobě samým i k ostatním. Tuto skutečnost potvrdili i vědci z Dánska. Podle nich se vědomé dýchání významně podepisuje na mentální pohodě a duševním zdraví, na správném fungování mozku.

Pránájáma pro transformaci podmíněných vzorců

Pránájáma je zaměřená na práci s energií, trénink dechových technik, které v určitých oblastech těla podporují proudění specifických typů energie a samozřejmě, stejně jako celý systém jógy - na očistu prastarých vzorců podmíněného chování fungování. 

Jógový výdech

Jakmile slyšíme, jak důležité je pro naše zdraví správné dýchání, zhluboka se nadechneme, jako bychom tím mohli napravit všechny chyby z minulosti. Je to ale přesně naopak: Tajemství plnějšího dýchání je totiž ukryto právě ve výdechu.

Savitrí pránájáma – rytmický dech

Dvacet minut rytmického dýchání je stejně cenné jako osm hodin spánku. Praktikováním savitrí pránájámy dochází k pozitivním změnám, a to v závislosti na použitém rytmu...