Čeká nás rok draka, podle čínského horoskopu bude výjimečný

Mýtický drak je nejmocnějším z 12 zvířat tvořících čínský zvěrokruh. Desátým únorem 2024 počíná podle čínského horoskopu právě rok draka, který je v Číně a Japonsku považován za výjimečný.

Leden: měsíc ve znamení močového měchýře a vody

A je to tady. První měsíc nového roku, který jde ruku v ruce s elementem vody a funkcí močového měchýře, jemuž budeme v tomto díle věnovat pozornost. Leden je jinovým časem, kdy se všechna energie uchovává a pohyb směřuje dolů. Dáváte-li si na Nový rok předsevzetí, že se o sebe budete lépe starat a věnovat vyšší pozornost svému zdraví, tak je tato série dílů pro vás ta pravá. Jdeme na to.

Jsme v měsíci prosinec - měsíci očekávání, lásky a naděje

Adventní období téměř končí a spolu s ním se připomínají tradice, které jsou s touto neobyčejnou dobou spjaty a jež dodržovaly již generace před námi. Možná právě to jim dává jejich hloubku a sílu, pro které je tak zbožňujeme.

Prosinec: měsíc ve znamení tlustého střeva a kovu

V díle listopadovém jsme si tlusté střevo již zmiňovali, a to v souvislosti s plícemi. Plíce podobně jako tlusté střevo jsou detoxikačním orgánem a jdou spolu ruku v ruce. O plicích se více dočteme v listopadovém díle, dneska se chci zaměřit právě na tlusté střevo, které je v prosinci nejvíce ohrožené. Jak ho podpořit a čemu se vyhnout? Tak jdeme na to!

Listopad: měsíc ve znamení hlubokého nádechu

Listopad je měsícem, kdy se nám nejvíce vyplatí starat se o své plíce. S nimi nedílně přichází prvek kovu a položení si otázek: „Co nemohu rozdýchat? Kde jsem na sebe moc přísný?“ A tak se pojďme společně podívat na to, čím můžeme své tělo podpořit, jaké bylinky a jídlo zvolit a jakou praxi do měsíce listopadu zařadit.

Říjen: měsíc ve znamení (od)puštění

Co nám přináší říjnové období? Na jaký orgán má říjen největší vliv a jak podpoříme své zdraví a duševní pohodu? Dnešní díl je věnovaný měsíci říjnu a povíme si, jaká strava je pro nás vhodná, jaké bylinky podpoří pohodu našeho těla i duše a jaké aroma oleje a jógové pozice nám v tomto období nejlépe prospějí.

Energie babího léta

Máme poslední možnost, jak si užít příjemné venkovní teploty, zajógovat v parku nebo si jít zaběhat jen tak v tričku. Příroda nás přímo vybízí k procházkám. Přišel ideální čas na dovolenou strávenou brouzdáním po horách, neboť hlavní sezóna skončila, děti jsou ve školách a turistické cesty se postupně vylidňují...

Oslavme úrodu a hojnost

První podzimní měsíc, který ale jednou nohou stále vězí v létě, s sebou nese radost ze sklízení plodů úsilí, které jsme v předchozích měsících vynakládali na zahrádkách i ve vlastních nitrech. Pro generace před námi bylo září časem vděčnosti, kdy se odměňovaly vyšší moci za štědrost, kterou jim poskytují. Proč a jak si z nich vzít příklad?

Září: měsíc ve znamení uzemnění a laskavosti

Léto je v plném proudu a pomalu, ale jistě dosahuje svého vrcholu. Dny začínají být kratší a tma z nich pomalu ukusuje svůj díl. V druhé polovině září se příroda začíná uklidňovat a vybízí nás učinit to samé. Dle čínské medicíny jsou v zářijových dnech nejvíce oslabeny dva orgány a jsou jimi slezina a slinivka břišní. Jakou úlohu hrají v našem těle a co je dobré udělat pro jejich posílení?

Úplněk: Sklízíme, co jsme zaseli

Novoluní bylo časem zasazování semínek našich plánů a snů a úplněk nám posvítí na to, kam jsme došli a co jsme pro to udělali. Je to také velmi dynamické období, které nás svou silou dokáže občas pěkně rozhodit.