Rituály vítání slunce, mály a sto osmička

Vyznejte se v 108 (sto osmičkových) rituálech. Cvičte pozdrav slunci, meditujte s málou a nebo zkoumejte, kde všude se posvátné číslo hinduismus nachází.

Jama a nijama – desatero na cestě jógy

Etická pravidla jsou součástí všech společenských systémů. Umožnují společenstvím přežít a rozvíjet se. Patří do všech náboženství, jsou součástí všech politických zřízení.

Význam rituálů v každodenním životě

Možná, že je denně činíme nevědomky. A přitom právě ony se velkou měrou podílejí na tom, že je nám uvnitř dobře. Protože v onu danou chvíli je činíme vědomě – prožíváme je, koncentrujeme se na ně, jsme v nich plně ponořeni. Dávají nám pocit bezpečí, jistoty, představují přístav, do něhož se můžeme z rozbouřených vod každodenního života vracet. Čím by byla každodennost bez rituálů?

Mezi světlem a tmou – pozice symbolu v józe

Filosofie jógy se opírá o důležitý ideový pilíř nebo tezi, která říká: Vše je energie. Energie nepodléhá zániku, neustále se mění. Má různé formy a kvality projevu či latence (nezjevného působení). Platí to pro energii těla, dechu, mysli i „esence“ (átman)....

Jak na meditaci vděčnosti: O co se jedná a proč má smysl ji vyzkoušet?

Meditace se nemusí odehrávat jen v poloze padmásany, kterou zaujmeme v tiché, klidné a dobře vyvětrané místnosti. Například meditaci vděčnosti můžeme praktikovat kdykoliv a kdekoliv. A nepotřebujeme k tomu nic víc než vlastní odhodlání a vědomé rozhodnutí, že se jí chceme věnovat.

Vánoční strom –⁠ symbol Vánoc

Většina z nás má Vánoce spojené především s dětstvím. Vzpomínáme, jak maminka začala s pečením cukroví, jak jsme chtěli pomáhat, ale spíše jsme překáželi. Domovem se nesla vůně skořice, vanilky, rumu a pomerančů. V oknech se postupně rozsvěcela světýlka, kolem nás přibývala vánoční výzdoba a vrcholem byl Štědrý večer, kdy se konečně rozsvítil vánoční stromek a pod ním jsme objevili hromadu dárků.

Jak správně meditovat

Nejtěžším krokem je posadit se a začít. Najít si chvilku a zklidnit se. Nejčastěji se vymlouváme na to, že nemáme čas, nemáme kde. Víme, že jsou to jen výmluvy. Ideální by bylo začít pod vedením někoho zkušeného, ale kde ho najít? Pravda je, že by to byla jen další výmluva, proč nemeditovat. Proto na nic nečekejte a začněte.

Když chci zažít s meditací

Podzimní a zimní večery nás přímo vybízejí ke klidu. K jakémusi vnitřnímu usebrání, zamyšlení se nad sebou samými, zhodnocení svých záměrů, pojmenování smyslu života a upevnění hodnot.

Mrazivý úplněk - meditujte pro opuštění starého s vizí nového

V pondělí 27.11.2023 v 10:16 hodin (SEČ) nastává úplněk v Blížencích. Znamení je protknuto vzdušným elementem a tak tento tvz. Purpurový, Mrazivý, Bobří úplněk pomáhá odnášed od každého to, čeho se člověk chce zbavit. Očišťuje. Otevírá prostor pro nové, aby mohlo být zaseto.

Tradiční jógové texty: Bhagavadgíta

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jógínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější jógové texty minulosti.