Jógová relaxace (jak na ni?)

Spočinout v pozici ležíc na zádech...v mrtvole,.....blaženosti....a ztratit napojení na svět. „Nedotýkají se nás samotné věci, ale způsob, jakým je přijímáme.“ (Epiktetos, filosof)

Obrácené pozice a menstruace

Z hinduistické tradice a podle ájurvédy, cokoliv má být odvedeno z těla, není důvodu tomu bránit. A co tedy krev při menstruaci? 

Nový rok, nové já ...(?)

Možná jste do nového roku vstoupili s nějakými předsevzetími. My lidi to tak často děláváme, i když podvědomě tušíme, že to nemusí dopadnout a možná i víme, že je nedodržíme.
Je druhý měsíc nového roku a ruku na srdce - jak jste na tom s plněním předsevzetí vy?

Jóga doma - dobrý nápad? Ano!

Ten, kdo cvičí jógu, ví, že domácí praxe je nutný krok k tomu proniknout hlouběji nejen do ásany, ale především sám k sobě. Ten, kdo ještě jógu necvičí a chtěl by, by měl vědět, že cvičit doma je zkrátka fajn!

Jak poskládat praxi pro podzimní dny

S měnící se energií v přírodě se mění i naše vnitřní rozpoložení a společně s ním se mění i naše pravidelná jógová praxe. Podzim přicházející po výbušném létě plném divoké radžasické energie evokuje spíše zvolnění, zpomalení, zklidnění.

Jak se orientovat v „jógovém rozvrhu“

Po dlouhých letních prázdninách, které vždy utečou jak voda, se zase pomalu dostáváme do zajetých kolejí a snažíme se ve svém životě opětovně nastolit pravidelnost a rovnováhu. Děti již jsou ve školách a kroužcích a my tedy začínáme myslet i na sebe. V našich studiích se toto období trochu podobá začátku nového kalendářního roku, kdy si dáváme různá předsevzetí, vždyť všichni chceme žít lépe a zdravěji. Nyní se Vás pokusím trochu namotivovat a přesvědčit, že jóga je pro Vás to pravé nebo alespoň Vám trochu pomohu s orientací v rozvrhu většiny jógových studií.

Domácí praxe v józe

Důvodů, proč praktikovat jógu v domácím prostředí, může být celá řada. Klid a pohoda doma spolu s možností si začátek i průběh lekce přizpůsobit vlastním potřebám tu stojí proti větším nárokům na disciplínu a vůli.

Rady pro jógového začátečníka

Když se cvičením jógy začínáte, musíte se zorientovat v mnoha pokynech, které během lekcí jógy dostáváte. Postupnou praxí a pravidelným cvičením se prvotní nápor informací mění a postupně si vše sedá...

Cvičit jógu ráno, večer, či v noci?

Možná jste ranní ptáče, nebo naopak chodíte spát, když už jsou okolní okna dávno zhasnutá. Pokud si najdete ten správný čas na jógu, cvičit denně pak bude o dost snazší. Vytvoříte si tak svůj každodenní rituál a vyženete z hlavy potutelně se vkrádající ALE.
Nejsnáze přitom ke cvičení najdete čas ráno či večer před jídlem. Jak ranní, tak večerní cvičení má své benefity.

Jógové rady pro zpříjemnění lekce

Abyste se cítili ve studiu jógy dobře a dopřáli jste i příjemný pocit ostatním, přinášíme vám několik základních rad a doporučení, které vám mohou usnadnit praxi jógy doma, nebo v jógovém studiu.