Jak na meditaci vděčnosti: O co se jedná a proč má smysl ji vyzkoušet?

Meditace se nemusí odehrávat jen v poloze padmásany, kterou zaujmeme v tiché, klidné a dobře vyvětrané místnosti. Například meditaci vděčnosti můžeme praktikovat kdykoliv a kdekoliv. A nepotřebujeme k tomu nic víc než vlastní odhodlání a vědomé rozhodnutí, že se jí chceme věnovat.

Jak správně meditovat

Nejtěžším krokem je posadit se a začít. Najít si chvilku a zklidnit se. Nejčastěji se vymlouváme na to, že nemáme čas, nemáme kde. Víme, že jsou to jen výmluvy. Ideální by bylo začít pod vedením někoho zkušeného, ale kde ho najít? Pravda je, že by to byla jen další výmluva, proč nemeditovat. Proto na nic nečekejte a začněte.

Když chci zažít s meditací

Podzimní a zimní večery nás přímo vybízejí ke klidu. K jakémusi vnitřnímu usebrání, zamyšlení se nad sebou samými, zhodnocení svých záměrů, pojmenování smyslu života a upevnění hodnot.

Mrazivý úplněk - meditujte pro opuštění starého s vizí nového

V pondělí 27.11.2023 v 10:16 hodin (SEČ) nastává úplněk v Blížencích. Znamení je protknuto vzdušným elementem a tak tento tvz. Purpurový, Mrazivý, Bobří úplněk pomáhá odnášed od každého to, čeho se člověk chce zbavit. Očišťuje. Otevírá prostor pro nové, aby mohlo být zaseto.

Oshova meditace – pohybem těla k zastavení mysli

Sednout si prostě do preclíku, zavřít oči a meditovat není tak zcela jednoduchou disciplínou. Možná bychom rádi meditovali, ale právě ve chvíli, kdy si uděláme čas a v klidu se usadíme, vyrojí se v naší hlavě nepřeberné množství myšlenek vztahující se k lecjakým časovým horizontům, jen ne k těm přítomným...

Meditace jako nástroj napojení se sami na sebe

Prvním účelem meditace je seznámení se s vnitřním obsahem nás samotných. Začít si uvědomovat svůj vnitřní život. Vnitřní boj, rozpolcenost, která vede skrze pozorování k uvědomění si, že nejsme ani tím, ani tím (neti-neti)...

Jóga nidra - aktivní hluboký spánek pro duševní zdraví

Charakteristickým rysem jóga nidry je systematická rotace vědomí v těle, která vznikla z tantrické praxe nyasa (což znamená „umístit“ nebo „vzít mysl do konkrétního bodu, místa“). Nyasa byla praktikována v sedě a  zahrnovalo použití specifických manter, které byly směřovány, prožívány na různých částech těla.

Jak chytit meditaci za ten správný konec?

Asi každý člověk, který se někdy začal zabývat meditací, si v hlavě procházel otázky typu: „Jak dlouho mám meditovat?“, „Mám mít oči otevřené, nebo zavřené?“, „Měl/a bych se zaměřit na dech nebo zpívat mantru?“, „Mám vizualizovat čakry, nebo zcela vyprázdnit svou mysl?“

 

Mindfulness - 5. díl

Pro mnoho z nás může být meditace obtížná, nezajímavá, vzdálená a vyvolává spoustu otázek. Proč vlastně meditovat? Co je na meditaci tak zázračného? Co se skutečně při meditaci odehrává v našem těle?

Mindfulness – 4. díl

Pokud praktikujete ásany bez pránájámy, pak se jedná o gymnastiku či akrobacii. Obojí je nádherné, ale jógová praxe nám přináší více než jen tělesnou disciplínu....