Jógová terapie, aneb Návrat do dětských let

Jóga odkazuje k jemnému a přirozenému pohybu a především k dětské spontánnosti a přirozenosti. To, co již umělo dítě se nyní učíme na józe. Dobře se opřít a posunout se k další pozici.

Jedno tělo? To opravdu nejsme!

Tělo je pro nás důkaz hmoty, dech a vnitřní proudění ukazují jemnosti našeho bytí - a něco uvnitř, co hovoří a my to občas slyšíme, oznamuje, že je ještě něco víc než pouhé tělo a dech, které jsou každodenně přítomné v životě.

Stres, tichý zabiják

Jak pravil Svámí Šivánanda: „Mysl je to, co člověka činí otrokem; a znovu ta stejná mysl je to, co ho osvobozuje.“ Nelze tedy stoprocentně stres označit za špatný, občas ho ve zdravé míře potřebujeme. Určitě jste více nežtisíckrát slyšeli o poplachové reakci v těle, „boj, nebo útěk“. Co si vlastně pod tím představit?

Auto-myofasciální uvolnění v ásanách

Jedním z pilířů fasciálního tréninku je auto-myofasciální uvolnění či mobilizace, které mají také proprioceptivní účel, a to s různými pomůckami. V tomto případě s válci a míčky. Tohle je něco, co je pro klasickou jógu stejně jako pro fitness a sportovní oblast trochu nové.

Jóga a pánevní dno jako krajina emocí

Název lekce či článku vytvořený spojením slov jóga a pánevní dno je v dnešní době vyhledávaný. A jak mi potvrdila jedna z fyzioterapeutek, nevyhledávají jej, jak by se mohlo na první pohled zdát, pouze ženy, ale ano, i muži. A proč je ono místo, jehož název před lety nemohl být za bílého dne vysloven bez ruměnce na tváři, žádaným místem mapování a zkoumání skrze jógu?

Pevná půda nejen pod nohama - onko jóga

"Prodělala jsem rakovinu prsou a ještě nemám v pořádku rameno…“ „Léčím se s rakovinou žaludku, mohu zkusit onko jógu"? Tak zní mnoho dotazů směřovaných do jógových studií ve chvíli, kdy se vypíší lekce onko jógy. 

Jóga jako medicína – Úzkosti a panické ataky

Co se dá proti úzkosti dělat? Odpovědí je jóga. Proč? Nabízí hned několik cest, jak z beznaděje ven. Ať už okamžitě, nebo z dlouhodobého hlediska. Primární úlohou jógy je odvést pozornost smyslů z vnějšího světa do našeho nitra. Zklidnit těkavou mysl a ukázat nám špatné vzorce chování, které mohou vést k prohlubování úzkostných stavů.

Jóga jako medicína

„Nezáleží na tom, zda jste nemocní, slabí, mladí, nebo staří, na cestě jógy můžete být úspěšní, pokud pilně praktikujete.“

Hathajóga Pradipika

ŠARÍRA UPASÉVÁ: Božské tělo

Jedním z nosníků mého dnešního přístupu k jógové terapii je zdánlivě jednoduchá teze, že lidské tělo funguje jako projekční plocha. Tedy plátno, na kterém se přehrává velké množství jemných scénářů na pozadí. Ne vždy ale za děním, které máme zrovna před očima, hledáme scenáristu, ne vždy dohlédneme k záměru režiséra, a někdy si ani neuvědomíme, že vzadu existuje něco jako promítačka.

Fasciální jóga

Fascie. Pro laickou veřejnost slovo zcela neznámé, pro doktory termín někdy až příliš opomíjený. V jógové praxi však začíná být fasciální problematika stále více skloňované téma. Pro mě osobně znamená propojení jógového cvičení a fasciálních principů novou cestou seberealizace a poznání. Pojďme se tedy společně podívat, co se za tímto tajemným slovem skrývá.