Garudásana (pozice orla)

"Když Radha, láska Krišny, opustila zemi, Garuda jí nabídl svezení na svém hřbetu. Zamířili spolu daleko od země do Goloky, Krišnova nebe". Pozice orla –⁠ rovnovážná a koncentrační ásana rozvíjející vnitřní sílu a kloubní ohebnost.  

JAMA: Aparigráha (neulpívání)

Adept jógy by se však neměl nechat omezovat chybami, kterých se v minulosti dopustil, či si dokonce libovat ve vzpomínání na lepší časy. Soustředění na přítomný okamžik něco takového vylučuje.

Udždžají: Tajemství a význam „vítězného dechu“

Termín „udždžají“ v sanskrtu sestává z kombinace slov jako je „vítězství“, „otroctví“, „svázání“, „vzhůru“ a „rozšiřování“. Jejich celek naznačuje pocit moci a povznesení, vypovídá o vítězství, úspěchu, dobytí nebo o získání dobytím. Doslova znamená „ten, kdo vítězí“, jedná se tedy o „dech vítězství“.

Jógová terapie, aneb Návrat do dětských let

Jóga odkazuje k jemnému a přirozenému pohybu a především k dětské spontánnosti a přirozenosti. To, co již umělo dítě se nyní učíme na józe. Dobře se opřít a posunout se k další pozici.

JAMA: Brahmačarja (zdrženlivost)

Nic proti vášni jako takové; tento princip se však týká spíše zdrženlivosti a jednání s odstupem. Rozhodujeme se a neseme za důsledky svých činů zodpovědnost...

Obrácené pozice a menstruace

Z hinduistické tradice a podle ájurvédy, cokoliv má být odvedeno z těla, není důvodu tomu bránit. A co tedy krev při menstruaci? 

Jak si vybrat správnou podložku na jógu?

Ke cvičení jógy stačí, na rozdíl od jiných sportů, kdy potřebujete speciální technické oblečení odsávající pot či boty testované vědci řadu let, mít pouze podložku. To není mnoho.

Jóga pro teenagery: Trend, nebo výzva?

Rozhodně není pravidlem, že když se rodiče věnují józe, tak se jí automaticky budou věnovat i jejich potomci. Je ale pravdou, že se tato věková kategorie dětí začíná zapojovat a nachází v józe oblibu.

Padmásana – poloha lotosového sedu

Mnoho velkých jogínů je zobrazováno právě v poloze lotosového sedu. Jedná se o základní meditační polohu, která je v Indii praktikována již od nepaměti. Jógová filozofie přirovnává lidské tělo ke květině lotosu, jemuž se může připodobnit právě v této vznešené poloze ukazující velikost, jež se v nás skrývá a již nás učí jóga objevovat.

Srdeční čakra – cesta k sobě!

Srdeční čakra je jedním z energetických míst v našem těle. Pokud se správně aktivuje a otevře, emoce nás nebudou zahlcovat svými výkyvy. Čakra není nic hmotného, přesto její disbalance může velmi ovlivnit nejen naše chování, ale také to, jak se sami cítíme.